onsdag, mars 25, 2015

Inför 40/60 regeln


 


Om ett par veckor går vårt distrikt till årsstämma, och för egen del innebär det att uppdraget som DO de senaste 6 åren avslutas. Det har varit en positiv och lärorik tid. Positiv genom de många kontakter med kloka personer jag haft möjligheten att lära känna. Positiva också i det att Västernorrland under de åren vuxit till att bli det största distriktet medlemsmässigt i norra Sverige.

I uppdraget har också gjorts besök på många föreningar, kontakter i olika frågor varit återkommande. En av de frågorna är inspirationskällan till det här inlägget.

Valberedningarna är utan tvekan mycket viktiga för att skapa vitala och bra styrelser. Bra styrelser bör ha en rimlig mix av kompetenser och en bra åldersspridning. De förutsättningarna borde kanske tydligare framgå av de styrdokument vi har. Men den kanske allra viktigaste komponenten är att de olika synsätt och kompetenser som män respektive kvinnor tillför, också finns i styrelserna.

Börsbolagen börjar alltfler använda sig av 40 /60 regeln i sina styrelser. Dess innebörd är att inget kön skall ha mindre än 40% eller mer än 60% i styrelsen.  Jag vill gärna tro utifrån många års styrelsearbete på olika områden, att en bra mix av män och kvinnor breddar kompetensen och ger mer av harmoni i styrelsearbetet, än styrelser där det ena könet blir helt dominerande.

Så mitt lilla bidrag till SPF Seniorernas utveckling när det är dags att avsluta den epoken får bli, inför 40/60 regeln som norm för hur styrelserna bör byggas upp inom organisationen.

Jarl Strömbäck

Avgående DO Västernorrland

Inga kommentarer: