onsdag, mars 18, 2015

Rutberget 2015



Dags för en hyllningsskrift som omväxling. Det behövs sådana också i vår ofta problematiserade värld.

Då kan det vara skönt att ta på skidkläderna, lägga i skidorna i bilen och köra iväg.

Fälltjärn heter parkering i skogen vid randen av högplatån. Där är det 10-talet bilar när jag kommer vid 9.30- tiden. Solen skiner redan från en blå himmel, och spåren är isigt krispiga efter nattens kyla.

Det är bakhalt och motlut i stort sett hela 6,5 km sträckan upp till stugan. Det blir mycket slit för överkropp och armar, men det är nog i grunden bara nyttigt. På vägen passeras ett antal åkare som med glada hälsningar visar gott humör.

Rutbergshotellet
Uppe vid stugan som getts det prosaiska namnet Rutbergshotellet, är det ännu ingen trängsel, men kaffet kokar och korven är snart varm. Det blir många goda samtal med vänner från nu och då. Personer som under många år varit arbetskamrater, eller bara bekanta på livets väg.

När väl kläderna torkat efter klättrandet upp, och magen fått sitt, så är det dags att lämna plats till de många som under tiden tillkommit. En extra sväng över myrarna i vårvintersolen får det bli innan nedfarterna börjar. Det är isigt och direkt farligt om man inte förmår bromsa. Det som på uppvägen tog 30 minuter, tar nu mindre än 10 minuter. Nu är det många som är på väg upp, och klockan har hunnit bli lunch.

På parkeringen, liksom på vägen är det säkert 100-talet bilar. Det är dags att skicka en tacksamhetens tanke till de som under de mörka månaderna på året preparerar våra skidspår för en liten penning ur den kommunala kassan. Som ställer upp i de flesta väder för att ge motionärer och tränande förutsättningarna för sin hobby. I det här fallet handlar det om Hägglunds Skidklubb, en förening jag själv varit del av på olika sätt under många år. Tack också till Nola Motion som aktivt sköter ”hotellet”. Ni är en stor tillgång för många.

2015.03.18

Jarl Strömbäck

Inga kommentarer: