tisdag, april 08, 2014

Fraktionerade kalkyler.


Det var nog i slutet av januari som telefonen ringde för första gången i ärendet. Det handlade om den flytt av stora delar av förvaltningen i kommunen norr om skogen, som kommunledningen beslutat om.

Lokaler som byggts för universitetens satellitstudier i kommunen, stod tomma sedan länge, och nu hade iden kommit upp som en del av besparingsarbetet, att förvandla lokalerna till förvaltningskontor för kommunen.

I den budget som förelagts fullmäktige inför beslutet, skulle flytten, allt sammantaget kosta 21,3 miljoner. Redan då en ifrågasatt siffra. Det skulle dröja till slutet av Mars 2014 innan kommunledningen meddelade att det skulle bli väsentligt dyrare, 34-35 miljoner.

Konsten att fraktionera kalkyler är väl prövad i kommunen norr om skogen. Man gör en kalkyl som man tror man kan sälja in i beslutsprocessen, väl medveten om att den kommer att behöva kompletteras. När sedan arbetet är igång kommer man med de tillägg man från början rimligen är väl medvetna om, liksom de extra kostnaderna. Så skedde på sin tid när man byggde paradisbadet, men ”glömde” att man behövde en ny entré. Så var fallet med kraftvärmeverket när man ”glömde” inmatningen och måste komplettera budgeten för bygget med ca 200 miljoner.

Och nu är det dags igen, flytten som skulle kostat 21,3 miljoner kommer att bli avsevärt högre. Kommer det räcka med 100 % fördyring, det är frågan.

Är det sådan politik som skall belönas med fortsatt förtroende i höstens val?

2014.04.08

Jarl Strömbäck

1 kommentar:

Anonym sa...

De i fullmäktige som företräder sådan politik har vi sett allt för ofta och allt för många av de senaste 20 åren.Kan det finnas en koppling till det nuvarande kommunalrådet (S) tillika ordföranden av kommunstyrelsen?
Ja, frågan är fri, men den stora frågan vi alla oss ställer är, varför finns det ingen i fullmäktige som sätter stopp för dessa så för oss skattebetalare så kostsamma affärer?

Hur länge har vi råd med dessa så kallade förtroende valda som mest verkar sova av sin tid i fullmäktige och nämnder?

En partiordförande,(M) misstänkt för grov oegentligheter/oredlighet i sin företagsverksamhet, tar time out någon månad eller två.
Återkommer till fullmäktige, solbränd och muntert leende som om ingenting hänt.Ivrigt påhejad i media och press. Ja, nästan som en älskad och vördad förlorad son. Trots att utredning om oegentligheterna i företagsverksamheten inte är avslutad.
Trolig utgång, dryga bötesbelopp!

Denne man, förväntar sig att vi medborgare, att vi gemensamt förmodas ställa upp och rösta på honom för en förnyad 4-års period i fullmäktige?En skojare och bedragare?

Finns det ingen skam i kroppen hos dessa personer längre?
Denne man drar ner ribban ordentligt för vad vi bör kunna förvänta oss av en förtroendevald.

Skall vi acceptera detta?

Aldrig!