torsdag, april 17, 2014


Skärtorsdagstankar 2014

Dagens blogg måste få sin utformning primärt av utvecklingen i Ukraina. Att det ryska storhetsvansinnet, styrt av Putin och hans KGB-vänner nu startat ett både indirekt och direkt anfall på grannlandet är uppenbart. Att såväl EU som USA agerat tydligt i frågan är bra, men kommer det att rädda den ukrainska staten och självständigheten.

När Maidan-upproret i Kiev skrämde bort den ryska marionetten Janukovytj från makten i Ukraina, gav man också indirekt den ryska ledningen en örfil. Den nesan tålde man inte. Med annekteringen av Krim visade man det med omedelbar verkan. En lyckad manöver där förde till hunger efter det stora bytet, den ukrainska nationen tillbaka under rysk kontroll.

För egen del har jag långt ifrån varit någon vän av Carl Bildt med hans ofta arroganta sätt att uppträda. Men den här gången ser hans analyser av situationen korrekta ut, samtidigt som tystnaden från det rödgröna blocket tyder på en häpnadsväckande likgiltighet. Inser man inte att ett överfall på Ukraina från rysk sida, skulle leda till nya stora flyktingströmmar, förutom det lidande och sönderfall en sådan utveckling skulle innebära för både enskilda och många andra länder.

Det måste få bli bloggarens innersta förhoppning att den ryska galenskapen kan stoppas på fredlig väg, eller i vart fall med den ukrainska staten intakt.
Önskar läsarna en riktigt trevlig påskhelg.

2014.04.17

Jarl S


 

 

 

Inga kommentarer: