fredag, april 04, 2014

Skål god vänner.


 


Kameraderi, skål och väl bekomme. Dagens gäster vid det dukade bordet är kända vänner till rosornas företrädare. De stora nationella drakarna på fastighetsmarknaden lyser med sin frånvaro, de har inget att göra i den här svängen. Nu handlar det om att byta tjänster. Stöder du mig så stödjer jag dig.

Byten av det slaget är ingen nyhet i kommunen norr om skogen. För en tid sedan handlade det om ett stort centralt område i stan. Det som kallats Folkets park med fina byggnader, utescen många tusen kvadratmeter byggnadsbar yta etc. Kamrat Nicklas fick köpa härligheten för obetydligt mer än priset för en finare villa i stan. Det bokförda värdet av anläggningen angavs för inte länge sedan till 34 miljoner. En nästan 90%-ig förlustaffär för kommunmedborgarna.

Det senaste är en betydligt större affär. Stor nog för att kunna attrahera de stora nationella drakarna kan man tycka. Men de finns inte vid det dukade bordet. Det är förbehållet de förtrogna. Anläggningen med det bibliska namnet Arken skall säljas likt kyrksilvret, för att rädda en av kommunen söndertrasad kommunal ekonomi. En ekonomi som innebär att varje enskild kommunmedborgare är skuldsatt mer än dubbelt så tungt som rikssnittet för landets kommuner.

338 miljoner är det överenskomna priset, obetydligt mer än när anläggningen byggdes. Sedan dess har kommunmedborgarna genom kapitaltillskott och förlusttäckningsgarantier i stort sett fördubblat den summan. Ingen inflationstäckning, återigen en affär som gläder några på andras bekostnad.

Något avtal med underavtal i affären har kommunmedborgarna inte fått se, inte ens de som sitter i fullmäktige. Är man stor och dominerande, då kan man odla sina nätverk och strunta i oppositionen. Rosornas parti har den rollen, utnyttjar den även när det gäller kontakterna med de som i gammal arbetarretorik brukade kallas arbetarnas fiender.

Kameraderiet har blivit rosornas verkliga ideologi, och det goda samarbetet med näringslivet hyllas.

2014.04.04

Jarl Strömbäck

Inga kommentarer: