måndag, april 14, 2014

1000 tankar



När det 1000-de inlägget i bloggen Liberala Vindar skall skrivas, får det bli en smått filosofisk betraktelse över tiden. När bloggen startades för drygt 8 år sedan, var bloggandet ganska nytt som företeelse. Tanken med bloggen har alltid varit att lyfta viktiga frågor och göra det utan påtagliga skygglappar. Det har gällt både nationella, internationella och lokala frågor.

I de nu 1000 inläggen finns en spegling av mycket av vår tid under de 8 åren. Den utveckling vi ser just i detta ögonblick i relationen Ryssland/Ukraina kommer för undertecknad inte som någon överraskning. Resandet i området under många år och utvecklingen i Ryssland efter Putins tillträde har talat sitt tydliga spår.

Omvärden har nedrustat och trott på fred, medan Putin och hans vänner upprustat och befäst sin maktställning. Mönstret går igen från tiden mellan första och andra världskriget. Var det här slutar är svårt att sia om, men galenskapen har en tendens att galoppera när den väl satts i rörelse.

På det nationella planet har mycket förändrats, inte alltid till det bättre. Maktskiftet efter valet 2006 hälsades med stor glädje av många, inklusive undertecknad. En levande demokrati behöver maktskiften för att överleva. Nu har inte allt utfallit på ett sätt som varit bra för folkets flertal. Gynnandet av vissa grupper, har utfallit som en bestraffning av andra. Jobbskatteavdraget blivit en straffbeskattning av de äldre i samhället. Arbetslinjens hårda kärna och pensionssystemets sönderfall representerat av återkommande sänkningar av pensionerna, straffar regeringen även om den rödgröna gruppen är väl så ansvariga för utvecklingen. Och i den kortsiktiga jakten på väljare, offras nu de som står utanför trygghetssystemen. Exempel på det är socialdemokraternas besked att skatteavdragen för pensionssparandet skall tas bort. Det kommer att hårt drabba alla de som lever under otrygga anställningsformer, och den gruppen växer hela tiden.

Dags att avsluta med några tankar med lokalt innehåll. I lokalbladet i kommunen norr om skogen där undertecknad finns vanligtvis, kan man idag (14.4) läsa en insändare från vice talmannen i riksdagen socialdemokraten Susanne Eberstein med rubriken” S sätter aldrig Sverige i skuld”. Den artikeln publiceras i en kommun som under 20 år av socialdemokratiskt vanstyre och skuldsättning, nu är så illa trängd att man rear ut kommunala fastigheter och egendom för att minska skuldbördan.

Det finns nog underlag för ytterligare en del bloggar.

14.04.2014

Jarl Strömbäck

1 kommentar:

Förundrad sa...

Hej Jarl,
Vad menar du med att Susanne Eberstein skrivit i någon särskild kommun? Hon har väl skrivit på Allehanda.se, som når hela Ångermanland genom Tidningen Ångermanland och Örnsköldsviks allehanda. Det är fyra kommuner till antalet.

Men det är klart, lätt att vara raljant om man själv får vinkla det som passar bäst.