onsdag, april 02, 2014

Frågor utan svar?



Det senaste kommunfullmäktige i kommunen norr om skogen hölls måndagen den 31.3.

Efter de inledande formella punkterna, kom två interpellationer som borde vara av speciellt intresse för stora flertalet av kommunens medborgare. De var tydligen av underordnat värde för den lokala pressens företrädare, varför här kommer en lite resumé över behandlingen.

Den första interpellationen avsåg trygghetslarmen som i vår kommun utgöra en viktig livlina för 1200 personer. Hanteringen av dessa hade SvT-s Uppdrag granskning ett timslångt program om för en tid sedan. Det har visat sig att hanteringen av larmen, kontrollen av deras funktion och den förnyelse som behövs fungerar dåligt på många håll. Funktionen är viktig och betalas också av de som berörs genom månatliga avgifter.

Socialstyrelsen har utfärdat föreskrifter om att samtliga larm baserad på gammal analog teknik, skall bytas ut senast under 2015 till moderna larm med digital teknik, vilket gör larmen betydligt funktionssäkrare. I det tre sidor långa svaret hänvisar man till kostnader, utan att kunna verifiera dem, man bekräftar inte den tidplan Socialstyrelsen lagt när det gäller byte av larmsystem i vår kommun.

Den andra interpellationen tog avstamp i det 90-sidiga avtal kommunen och MoDo/Arenabolaget EAB signerade i december 2013. Som i alla avtal regleras här mer eller mindre tydligt de skyldigheter de båda parterna har enligt avtalet. För kommunens del handlar det om ett omfattande övertag av uppgifter som tidigare legat utanför kommunens skyldigheter. Av de skälet och för att tydliggöra de kostnader som kommer att belasta kommunen ställdes i interpellationen följande frågor:

·       Hur kommer den organisation se ut som skall sköta detta?

·       Var kommer den organisationen att finnas i kommunens organisation?

·       Hur ser den budget ut som är avsatt för ändamålet? Beräknade intäkter och beräknade kostnader? Beräknat resultat?

·       Vad blir följden om kommunen inte fullföljer uppdraget att arrangera 16 events/år? Blir kommunen i så fall debiterad kostnader av MoDo Hockey/Evenemangsarenan?

·       Hur stora har de kostnaderna i så fall beräknats bli?

Istället för att svara på frågorna på ett konstruktivt sätt, valde kommunstyrelsens ordförande att använda sig av klassisk härskarteknik, den att angripa person för att undvika sakfrågan. I avtalet regleras att minst 15 miljoner tillförs ägaren MoDo/Arenabolaget årligen under 10 år. Till det skall läggas 6,79 miljoner som tillskjuts kultur-och fritid för det extra arbete kommunen får. Hur helheten ser ut enligt frågorna ovan antas inte allmänheten ha med att göra?

Frågorna enligt ovan har granskats av juridiskt kunniga personer liksom avtalet som ligger till grund för frågorna. Svaret, eller bristen på svar kan bara tydas på ett sätt, nämligen att kommunens ledning inte vill ha öppenhet i frågor runt avtalet och dess tillämpning.

2014.04.01

Jarl Strömbäck

 

Inga kommentarer: