onsdag, maj 01, 2013

Förtroendevald


 

Valborgsmässoafton på Norra Berget i Sundsvall. Solen skiner och det är +13 vid 18-tiden när vi kommer dit. Vi är en grupp bestående av vuxna och barn i olika åldrar. Tillströmningen är stor, det finns knappt några parkeringsplatser kvar trots att vi är ute i god tid. Runt det lilla torget kan man köpa det mesta av bröd och mycket annat matnyttigt ur de uppställda bodarna. Det är feststämning när Valborg skall firas. Det är lek och stoj, och en fin liten brasa att samlas vid.

Av och till går tankarna till det kommunfullmäktige som avhölls dagen innan i kommunen norr om skogen. Där skulle bokslut och årsredovisning för år 2012 tas. Under de 8 år undertecknad fanns med i landstinget (2002-2010) fanns det anledning att se med respekt på revisorernas arbete. Landstingets revisorer var vid varje möte en självklar punkt i inledningen av fullmäktiges möten. Och de levererade utan tvekan ofta en besk kritik riktad mot ledarskapets tillkortakommanden, med saklighet som grund.

I kommunen norr om skogen är revisorerna en synnerligen blek kopia av det sättet att arbeta. I de flesta möten som hålls i kommunens fullmäktige har revisorerna inget att anföra. Och när man gör det är det en märkligt överslätande partsinlaga som levereras. Och då skall man ha i åtanke att ledarskapet i kommunen genom sina märkliga affärer under senare år, ekonomiskt sett dragit ner kommunen i landets absoluta bottenskikt, något som fått rubriker i affärspressen landet runt.

År 2012 var året när facit för en hejdlös spekulationen med offentliga medel via de kommunala bolagen skulle uppenbaras, och också gjorde det. Kravet för att undvika konkurs innebar drygt 1.100 miljoner i kapitaltillskott till energibolaget.  Pengarna upplånades och lånen lades i knäet på medborgarna i formen av dels en skattehöjning, dels tvångströja på förvaltningarna.

Men i revisorernas märkliga värld fanns inte skymten till klander, än mindre någon antydan till att inte bevilja ansvarsfrihet. Är det då konstigt att politiker ligger på den absoluta botten när det gäller allmänhetens förtroende, enligt nyligen publicerade undersökningar?

Med den typen av ledarskap, och den typen av granskning (revision) smutsas begreppet förtroendevald.

2013.04.30

Jarl Strömbäck

Inga kommentarer: