söndag, maj 26, 2013

Vanstyrets politik 15

 

Solen skiner, det lovas värme och fint väder under helgen. Så tillfället är lämpligt att lämna landbacken för ett par dagar, och med vindens hjälp besöka några av höga kustens sevärdheter, Mjältön och Ulvön. Med i packningen finns lokaltidningens lördags (25.5) nummer.

Vägval
Där kan vi läsa att kommunen nu inte kommer att klara kommunallagens balanskrav, vilket för de oinsatta innebär att man inte följer lagens skrivningar i ekonomiskt avseende.

För undertecknad är det inget som förvånar. Det som däremot förvånar är den utstuderade arrogans som måste ligga i att pengar ständigt tycks finnas till aktiviteter långt utanför den kommunala kärnverksamheten. Det lån som så brådskande skulle tas fram till MoDo-museet, och också lyftes dagarna efter KF-s februarimöte, var enligt för undertecknad tillförlitliga källor avsedda för betalning relaterad till samma förenings spelarlöner. Därav den stora brådskan. Något museum har inte påbörjats och krävt några 4 miljoner.

Nu når mig istället budskapet att kniven har vässats för att skära i skolan, dess organisation och bemanning. Samtidigt som lärarna plågas under arbetsformer som är på väg att helt förstöra yrkets status och rekrytering, är avsikten tydligen att tunna ut leden ytterligare, vilket i grunden innebär en ännu tyngre börda på de som blir kvar.

Visst är det så att vem som än satt på de bestämmande besluten, har att ta hänsyn till den situation som det nuvarande styret försatt kommunen i. Men för egen del hade de nödvändiga besparingarna tagits på andra områden, och i nära kontakt med personalen på de lagstadgade förvaltningarna.

Det parti undertecknad företräder, är det enda parti i fullmäktige som inte tillåts närvara vid de tjänstemannadragningar som föregår budgetarbetet. Den särbehandlingen är nu föremål för förvaltningsrättens granskning.

Maktfullkomligheten har många ansikten, väl representerade i kommunen norr om skogen.

2013.05.26

Jarl Strömbäck

Inga kommentarer: