torsdag, maj 30, 2013

Brinnande bilar



På senare tid har fenomenet med brinnande bilar och arga unga män kommit till vårt land. Det som vi varit vana att förekommer i andra länder, men inte i vårt, har nu blivit vår verklighet.

I en stort uppslagen artikel i tidskriften Dagens Samhälle, intervjuades Jesper Strömbäck för några veckor sedan om det arbete regeringens framtidkommission gjort under hans ledning, och om det slutdokument, ca 250 sidor som kom ut månaden före bilbränderna. I intervjun varnade han för faran med arga unga män. Tyvärr skulle han bli rätt spådd tidigare än i vart fall undertecknad kunnat drömma om.

Konsten att se runt hörnen, att se det som ligger i framtiden, är en av det kloka ledarskapets viktigaste hörnstenar. Kan man inte förutse framtiden, och därmed parera för dess utmaningar, då kommer man att försätta sig i problem.

Rimligen var det den insikten som fick honom att se det som vi andra ännu inte anade, nämligen att punkten för en explosiv utlösning låg närmre än vi anade. Det som nu sker har definitivt skakat om den självbild av oförvitligt goda som vi så gärna vill bära fram. Men den självbilden blir falsk, och kommer alltid att vara falsk om den inte inkluderar alla vårt lands medborgare.

Ställs stora grupper, inte minst unga utanför den samhällgemenskap som ryms i begrepp som utbildning och anständiga jobb, då får vi också en ökande utslagning, ett ökat utanförskap och i förlängningen kriminalitet och kravaller.

Utanförskapet kostar, det ger stora samhällskostnader och mycket personligt lidande. Det finns gott om statistik som visar på tillväxten av utanförskap i vårt land. Att se runt hörnen, att kunna förutse problem och lösa dem proaktivt borde vara politikens främsta mål. Den kortsiktighet som ligger i att köpa röster med ökande sociala klyftor i samhället kommer inte att fungera.

I det Sammanhanget kan det vara på sin plats att citera följande ur Läkatidningen skrivet av Lennart Levi, professor emeritus vid Karolinska och med erfarenheter också från riksdagen:

Hösten 2011 tillsatte regeringen en Framtidskommission. Dess nyutkomna rapport ”Framtidsutmaningar – det nya Sverige”,(Jesper Strömbäck red. Stockholm 2013) borde vara obligatorisk läsning för regering, riksdag, kommuner och landsting och för vårt lands läkarkår. Varför?

Därför att , som Mahatma Gandhi uttryckte det, framtiden avgörs -  av vad vi gör idag.

För egen del har jag läst rapporten, och kan bara hålla med Levi och Gandhi.

2013.05.30

Jarl Strömbäck

Inga kommentarer: