lördag, december 08, 2012

Makten och bulvanerna 9.



Adventstid och snön lyser vit på taken, för att citera Viktor Rydberg. Det är tidig morgon när det här skrivs, det gäller att passa på innan huset vaknar. Där nere sover ännu de två barnbarnen, 3 och 8 år gamla med sina föräldrar. När dom vaknar blir det liv i luckan, och det är livsbejakande. Men inte så mycket tid för övrigt.

Det är dags att efter en dryg månad återvända till rubriken makten och bulvanerna. Dags att ge utvecklingen ett vidare perspektiv utifrån tidigare beskriven fallstudie.

Först något om lagstiftningen som styr förvaltarskap och godemanskap. Den lagstiftningen är föräldrabalken, en lag som kom till för snart 100 år sedan som en skyddslag i främst relationen föräldrar/barn. Den har sedan lappats och lagats i många omgångar, och idag används den i förmyndarfrågorna i ett vidare perspektiv, och oberoende av den berördes ålder.

Riksrevisionen har ansvaret för att kolla att våra myndigheter sköter rättstillämpningen på ett korrekt sätt. Den myndigheten gjorde för några år sedan en granskning av hur lagen tillämpas. Resultatet finns redovisat i en rapport 2006:5 med rubriken ”Länsstyrelsernas tillsyn av överförmyndare”

Rapporten var en mycket kritisk sådan (den går att läsa på nätet) på inte mindre än 90 sidor. Ta gärna del av den om ni är intresserad, annars kommer här några fakta ur rapporten:

År 2004 fanns i landet omkring 88 000 personer – huvudmän – som

hade ställföreträdare i form av antingen en god man, en förvaltare eller

En förmyndare. I uppdrag ingår att bevaka huvudmannens

rätt, att förvalta huvudmannens egendom samt att sörja för

Hans eller hennes person. Det sammanlagda värdet på de tillgångarna

som ställföreträdarna förvaltade åt sina huvudmän uppgick till

17,5 miljarder kronor.

Det är alltså oerhört stora personliga belopp som de som får kontrollen över enskildas egendom, också tar kontroll över. Hur är då utvecklingen på området?

Enligt domstolsverket har utvecklingen av företrädarskap (samlingsnamn för gode män och förvaltare) varit följande:

År 2000 inkom 10.818 nya ärenden

År 2010 inkom 17.515 nya ärenden, en ökning med 62 % på 10 år.

I kommunen norr om skogen ser siffrorna ut som följer enligt ett interpellationssvar vid KF den 26.11.2012.

År 2005 hade kommunen 54 + 243 ärenden.(förvaltare + Gode män)

År 2012 hade kommunen 103 + 493 ärenden, en närmast epidemisk ökning av drygt 100 % på 7 år.

Med den utveckling som speglas här, är det rimligt att anta att de värden som ställföreträdarna kontrollerar vuxit väsentligt. Om de följt tillväxten av nya ärenden, borde de idag handla om minst 25-30 miljarder kronor.

Rimligtvis finns drivkrafter bakom den här typen av utveckling, mer om det i kommande inlägg.

2012.12.08

Jarl Strömbäck

 

 

2 kommentarer:

Anonym sa...

Orsaken till denna enorma ökning av ärenden i Örnsköldsviks kommun är enkel att förstå.
Eftersom de personer som har god man alternativt förvaltare ökat med vår ökande livslängd så har även kostnaderna för vården också ökat.
Eftersom huvudmännen (kvinnorna ) idag tillhör den generation som besitter egendom och banktillgångar, något som den förra och förrförra generationen inte gjorde, så förstår man att drivkraften hos kommunens representanter som skall värna vården om de äldre, gärna sneglar på deras tillgångar och vill ta del av dessa för att delfinansiera verksamheten.
Om möjligt, låta den vårdberoende själv betala för sin vård så länge pengar finns att tillgå.

Av detta kan jag bara ge ett råd inför åldrandet:
Avyttra allt av värde.Sälj bort villan,sommarstugan,torpet,hemmanetoch allt annat du äger i form av fasta värden. Töm därefter alla dina banktillgodohavanden om du börjar ana att du kommer att behöva vård i livets slutskede. Låt barnen ärva i förtid, eller skriv över alla dina tillgångar på dina arvingar.
Detta har bönder vetat och gjort sedan urminnes, beroende på det naturliga i att avyttra verksamheter på grund av orken normalt börjat tryta vid 65 års åldern och framåt.
Verkligheten, för gårdens fortlevande, hade tvingat fram detta.

Dagens villa eller lägenhetsboende åldringar lever ett lättsammare liv och försent inser man att loppet är kört.
Så står du där,eller i värsta fall, ligger med miljonkonton och när du så landar på slutstationen i form av särskilt boende,eller annan form av vårdboende, då kommer överraskningen i form av sanslöst höga vårdavgifter: Allt beräknat utifrån din samlade förmögenhet.

Flitigt och sparsamt har du framlevt ditt liv. Nu är det dags för dig att betala för det.Nu dras det pengar rejält från dina besparingar.Avgifterna bestäms till stor del utifrån vad du själv kan bidraga med.
Och, allt för att du var så flitig och levde ett så sparsamt liv.

Hur vet jag nu detta? Jo,jag följde min fars sista år här i livet, och såg vad han fick betala.
Av det lärde jag mig många saker. En, inte alltför oväsentlig sak, blev: bränn dina pengar och tillgångar medan du är relativt klar i kropp och knopp.

Anonym sa...

Jag kan inte annat säga än att sign Anonymous har satt fingret spot on på skrämmande realiteter.

Vad har vi fått för samhälle som satt i system att pungslå äldre vilka under hela sin levnad varit strävsamma och sparat en slant till ålderns höst??

Med vilken rätt sätter tex Ö-viks kommun i system att skinna sina äldre medborgare?

Sossarna säger sig ju hylla de gängse principerna för solidaritet med det gäller alldeles uppenbart inte de vilka genom idogt arbete och sparsamhet lyckats få en slant kvar i livets slutfas.

Att bli beskattad under ett långt liv fyllt av vedermödor är ju nog så plågsamt.

Att dessutom bli av med merparten av sina sista besparingar i brukare och vård avgifter pga sossarnas mycket konfiskatoriska avgifts och taxe konstruktioner i Ö-vik gör ju att Elvy & Co borde skämmes ta me fan.

Att sno av gamlingarna deras surt ihopsparade luskronor och skicka dessa pengar till skandalprojekt och sanslösa investeringar så långt bort som till Afrika är att verkligen förnedra de äldre och sparsamma.