tisdag, november 06, 2012

USA valdagen 2012



Det är många år nu sedan jag som 16-åring första gången trampade mark i USA. Då som befälselev i ett av svenska amerikalinjens fartyg. Det skulle under de kommande åren bli arbete i 5 av den linjens fartyg, och USA kom under de åren att bli som ett andra hemland.

Av det följer att intresset att följa den amerikanska utvecklingen är oförändrat stort. Det val som nu pågår, och avslutas under dagen är kanske det viktigaste val som sker i ett globalt perspektiv.

När Obama vann valet för 4 år sedan var det med ord som Change och Hope han fick väljarna att både le och gråta. Och naturligtvis att rösta på honom. Men han kom också till makten i ett land som vissa betraktade som ett konkursbo. Den krisen kunde inte lösas med bara ord, och handlingen fanns det många som ville påverka.

Med andra ord har det knappast varit en drömsits att vara president de gångna 4 åren, och det kommer inte att vara det de kommande heller. 48 av 50 delstater har så usel ekonomi, att de behöver federal hjälp av en stat som själv går på kryckor.

Samtidigt har klyftan mellan de som har, och de som är fattiga vuxit kraftigt under senare år. Så var finns hoppet?

Mitt Romney har som sitt budskap nerskärningar i de statliga utgifterna. Den vägen kommer garanterat mängder av den viktiga medelklassen att tvingas ut på gatorna. Sjukvårdsreformen som efter årtionden av prat nu åtminstone i rimlig mån ger alla rätt till sjukvård, den kommer att rivas upp och det utanförskapet återinföras. Samtidigt ryter en av de allra rikaste i landet Warren Buffet, att han minsann har råd att betala mer i skatt.

Så var finns lösningen? För undertecknad är det utan tvivel så att jag gärna vill ge Obama ytterligare 4 år att förverkliga sin politik. Om han lyckas och hur han lyckas står skriviet i stjärnorna. För aldrig har det amerikanska folket varit mer splittrat än idag, så kan man höra rösterna på youtube säga.

Svaret på vem som vinner valet får vi kanske idag amerikansk tid, men hur framtiden kommer att utvecklas, det återstår att se. Kraftmätningen över det politiska inflytandet är ständigt pågående.

2012.11.06

Jarl Strömbäck

Inga kommentarer: