lördag, november 24, 2012

Vanstyrets politik 12.



Att vilseleda människor genom att ge ofullständig eller falsk information brukar i allmänhet ses som en form av bedrägligt beteende. Så kan läsarna naturligtvis uppfatta den skrivning som ledande personer i kommunen norr om skogen publicerar under ordet fritt i lokaltidningen den 23.11. Där bemöter man en kommunmedborgare på ett mycket svävande, för att inte säga vilseledande sätt.

Bakgrunden är att kommunens energibolag blöder och i hast under året 2012 måste befrias från lån till den nätta summan av drygt 1000 miljoner kronor. I Sveriges Kommuner och Landstings tidning Dagens samhälle använder man i nr 38/2012 följande analys.

”Ekonomin i kommunala Övik Energi har havererat. Bakom krisen ligger gigantiska investeringar, fördyringar, felbedömningar och stora förluster på etanoldrömmar i delägda SEKAB”.

Vad tidningen inte påpekar är att den utvecklingen är direkt kopplad till ledarskapet i kommunen. Ett ledarskap som nu till varje pris vill fjärma sig från  ansvaret.
Fullmäktige i sammanträde

Det fjärmandet söker man genom att bagatellisera utvecklingen. Att kommunmedborgarna får överta bolagets lånekostnaderna för lån på ca 1000 miljoner, viftas bort med att det inte sker någon ändring lånestocken i kommunkoncernen. God morgon kommunmedborgare, nu är ni koncernmedborgare vare sig ni vill det eller inte.

Och kostnaderna för räntorna på övertagna lån väljer man att inte låtsas om. Så tillåt undertecknad att åtminstone någotsånär ge en bild av vad det innebär.

Först förlorar kommunmedborgarna den borgensprovision som bolaget betalat, och som uppgår till 24 miljoner/år.
Sedan tillkommer räntekostnaden för de lån om tillsammans drygt 1000 miljoner som nu överflyttas från bolaget till kommunmedborgarna på olika sätt. En försiktig ränteberäkning om 3,5% på det beloppet ger då en räntekostnad om 35 miljoner.

Tillsammans med intäktsminskningen alltså ca 60 miljoner/år för att rädda kommunledningen från det totala haveriet. Nog är den kappsäcken tung att bära på toppen av alla andra spekulationskostnader.
2012.11.24
Jarl Strömbäck/SPI

Inga kommentarer: