fredag, november 16, 2012

Värna om HögaKusten



Det har krävts många ansträngningar att bygga varumärket Höga Kusten. Men nu sitter det där alltmer. De senaste åren har turismen ökat, även när den sviktat i andra delar av landet. Det besökarna finner är ett mycket vackert kust landskap. Till dels med unika värden i sina kullar, berg och djupa dalar. De som kommer till området gör det i allt högre grad också från andra länder än vårt eget.

Det handlar om landområdet, men inte bara det. Det handlar lika mycket om skärgården, om vattnen och öarna. Världsnaturarvet har blivit World Heritage, internationellt erkänt. Det måste bevaras, men nu hotas det mer än någon gång tidigare.

Baggviken på Mjältön
Det är nedsmutsning i enorm skala det handlar om. Den syns inte omedelbart, den är smygande, men när den väl är etablerad, mycket svår att sanera. Erfarenheterna från andra orter där farsoten dragit fram är entydiga. Det handlar om storskalig miljöförstöring.

Verksamheten placeras gärna i skyddade havsvikar där cirkulationen i vattnen är dålig. På höga Kusten har vi inget tidvatten. Vi har inte de enormt djupa fjordar som man har i andra länder där verksamheten bedrivs. Erfarenheten finns redan i den anläggning som ligger i Köpmanholmen, och som fått närboende och fiskeintresserade att både rasa och förtvivla. Hur är det möjligt att vi i ett område som skall skyddas från skadlig exploatering, tillåter de storskaliga fiskeodlingar som nu planeras. Var finns de miljöansvariga myndigheterna? Och var finns turistnäringens företrädare?

Visst kan man hävda att fiskeodlingarna ger en del arbetstillfällen, men de är få. Erfarenheterna från tidigare visar att ägarna till anläggningarna i hög grad använder sig av inhyrd arbetskraft från lågkostnadsländer. Ägandet av anläggningarna ligger också i huvudsak utanför höga kusten-området. Så vad väljer vi?

Skall en storskalig exploatering av höga kusten området för fiskodling, få förstöra de värden som varumärket Höga Kusten står för? Beslut måste fattas och i det ligger att väga det onda med det goda. Vad vill vi värna, en växande turist-och upplevelse industri som ger liv och goda arbetsplatser åt kustlandskapet Höga Kusten? Eller en storskalig exploatering i området av en av vår tids allra smutsigaste verksamheter?

2012.11.16

Jarl Strömbäck/SPI


 

 

Inga kommentarer: