tisdag, november 13, 2012

Landsting i gungnng 1.



Vid valet 2010 fick landstinget vid Höga Kusten en ny ledning efter årtionden av s-märkt styre. Det var på tiden, tyckte nog de flesta av valet att döma. En levande demokrati fordrar maktskifte ibland. Och det sista årtiondet hade varit en skakig resa för landstinget.

Valet blev märkligt på många sätt. Det kom i mycket stor utsträckning att handla om en person, nämligen den tjänsteman som fått uppdraget att genomdriva beslutet att ge landstinget en ny organisation, anpassad till politiskt beslutade förutsättningar.

Landstingets komba tanter
Det har gått 2 år med det nya styret, och de problem man skulle lösa är på inget sett lösta. Ekonomin svajar fortfarande, med fokus på det stora länssjukhuset. Sparkraven på det sjukhuset tycks man vilja strunta i, och den ansvariga politiker, Jacomina Beertema vilken fick 5000 personröster på sin kritik av det tidigare styret, har misslyckats i sitt uppdrag. På annat sätt kan man knappast tolka att hon nu fått en politisk överrock i form av landstingsstyrelsens ordförande, och att samarbetet i sjukvårdsnämnden i stort sett havererat.

Landstingen är ett sällsynt svårskött pastorat. Å ena sidan har professionen i form av läkare och vetenskap lagstiftningen på sin sida när det gäller allas lika rätt till sjukvård. Det innebär att man åberopande lagstiftning kan, och också har skyldighet att ge sjuka den vård de förtjänar.

 Å andra sidan skall man genom en kostnadseffektiv verksamhet tillse att man håller sig inom givna budgetramar, och där har man genom åren, och också nu misslyckats. Finns det då någon bot, och vilken är den i så fall?

Det är dags att ge landstinget en del uppmärksamhet i den här bloggen. Två år efter det nya styrets övertagande av ansvaret, måste smekmånaden anses vara över.

Fortsättning följer.

Jarl Strömbäck

Landstingspolitker 2002-2010

 

 

Inga kommentarer: