tisdag, juli 17, 2012

Tre steg



Det är sommarmorgon på ön med de tre sunden. Bryggan är full av båtar. Gårdagskvällen var lugn som det brukar vara här ute. I butiken tycker man att säsongen så här långt varit bra, trots vädret. De trogna gästerna kommer.

Nu på morgonen sover ännu båtarnas besättningar. I segelbåten Kalejja ligger en ung kvinna som om ett par månader skall föda mitt tredje barnbarn om allt går väl. Hon har haft sin särskilda väg genom livet. Född i den kurdiska delen av Syrien, blev hon tidigt medveten om diskriminering och personkult. Våld och förtryck var en normal del av de många samtal som fördes i det personliga rummet. I det offentliga rummet var sådana samtal mycket farliga.

Unga kurdiska pojkar som tvingades rycka in i det militära, kom inte sällan hem döda. De hade ”förolyckats”under övning, ett sätt för regimen att göra sig av med potentiella motståndare. Vägen till trygghet för den unga kvinnan, liksom för så många andra, blev vägen ut ur sitt land, sitt hem, sina rötter. Här har hon som duktig företagsledare, som återkommande radiopratare i ”Tankar för dagen”, nu en egen plattform att stå på för att ge uttryck för sina tankar.

Nu rasar kampen om Syriens framtid med stora blodsoffer. Förtrycket av människors rätt att tänka fritt, mötas fritt och uttrycka sina tankar har inte längre de breda massornas acceptans. Vi i den stora fria världen har i utvecklingen ett ansvar att stödja de demokratiska krafterna, demokratin utmanas ständigt av de som vill kväsa den. 

Så sent som i förra veckan infördes i Ryssland nya lagar, vilka i allt väsentligt syftar till att kväsa oppositionen i landet. Mötesfrihet och föreningsfrihet begränsas. Miljonböter kan utdömas för kritik av ledarskapet i landet. Putinismen är på väg att föra landet bort från den Glasnost som Gorbatjov skapade när sovjetstaten föll.

Att Ryssland nu så hårt engagerat sig i försvaret av den syriska ledningens överlevnad bekräftar tesen att lika barn leka bäst.

Återigen, det goda ledarskapet ser värdet av kritik, det självgoda ledarskapet blundar för kritiken, det auktoritära ledarskapet ser kritik som ett hot, och straffbelägger den. 

Tre steg på en törnbeströdd väg bort från demokrati
2012.07.17
Jarl Strömbäck

Inga kommentarer: