tisdag, januari 31, 2012

Run the rabbit away



Häromdagen (31.1) var det så dags för debatt om energibolagets prekära situation i kommunen norr om skogen. Jag har tidigare skrivit om just detta. Att dess energibolag, vanligtvis är de en kassako för sina ägare, i kommunen norr om skogen blivit till ett konkursbo.



Nu behövs 900 millisar för att det skall gå att få lite andrum, och mer kommer säkert att behövas. Än finns lik i garderoben i form av uppblåsta värden i andra engagemang.
Nog kan man förvånas och undra, hur det är möjligt att ett bolag som har en omsättning (2010) om 875 miljoner, kunnat dra på sig en låneskuld inklusive borgen på 3000 miljoner.

Omöjligt skulle marknadsexperten säga, inga banker skulle låna ut mer än 3 gånger företagets omsättning. Men nu handlar det inte om företaget i sig, det handlar om den skuldsättning av kommunens knappt 55000 medborgare man genom kommunal borgen lagt som pant i vågskålen.

Sällan eller aldrig har ett ekonomiskt haveri i kommunal regi tydliggjorts mer än i det här fallet. Det borde få stå som ett avskräckande exempel i kurslitteraturen på våra ekonomiska högskoleutbildningar i många år framåt. Så principiellt viktigt är det, så oerhört tydligt.

Nu startar det städjobb som krävs, och med det ansvarsfrågan. ”Run the rabbit away” är ett uttryck jag fick lära mig någon gång för länge sedan. Översatt till svenska något i stil med att ”springa undan ansvaret”. Så kan man också tolka debatten enligt ovan. Det handlade om vem som var mest ansvarig i en situation där 59 av 61 KF ledamöter när det begav sig, röstade för att gå in i de åtaganden som senare vuxit likt en cancersvulst.

Det är klart, har man suttit i krisbolagens styrelser utan att meddela avvikande uppfattning i protokoll, blir det svårt att hävda sin trovärdighet när frågorna blir offentliga. Det må vara luckrativt när styrelsearvodena kommer på det personlig kontot, men jobbigt att sitta på flera stolar med motstående intressen samtidigt.

2012.01.31
Jarl Strömbäck/SPI
En av två avvikande KF ledamöter när det begav sig.

1 kommentar:

Anonym sa...

Presentera de ansvariga med namn och under vilket mandat de har haft som underlag för att driva detta ärende mot en katasrof för Örnsköldsviks kommuns framtid.

Per Häggmark,socialdemokratisk ledmot av kommunfullmäktige, tillika fd styrelseordförande för Öviks Energi AB, vilket ansvar bör läggas på honom?Han om någon borde vikas ut ordentligt.Han som förförde kommunfullmäktige med rent uppenbara lögner, dvs han berättad inte om verklig fakta rörande kostnaderKöpt av vem? Frågan är fri!.Troligtviss själv blålurad eller med penningar köpt av byggintressenterna. Hans okunnighet och bristande insikt i det han var satt att förvalta har därmed lett kommunen in i ett ekonomiskt fördärv.
Vad gör han nu? Skrttar säkert gott.Sjappat från staden, och byggt sig en mångmiljonvilla ute på landsbygden.Med egen pool!Långt bort från krav och möjlighet till tvångsanslutning till fjärrvärmenätet.Vem gjorde detta ekonomiskt möjligt?Eldar med ved.

I andra tider tjärade man karln och rullade honom i hönsfjädrar.Till allmän begabbelse och bespottning.DET, är vad han är värd.