fredag, januari 27, 2012

Grattis



Dags att dela ut ett stort och väl menat grattis. Idag, den 27.1 2012 får Stefan Löfven förtroendet att leda ett sargat socialdemokratiskt parti. För många år sedan fanns han med i ledarskiktet inom metall, i samma företag där undertecknad fanns i styrelsen för SIF, tjänstemännens förbund.



Nu skall han som tidigare facklig företrädare återta det begrepp, arbetarpartiet som moderaterna haft fräckheten att med jobbskatteavdrag som vapen låna. Hur det kommer att lyckas får framtiden utvisa, att en sökande socialdemokrati behöver finna sina rötter är nog ställt utom tvivel. Och att Stefan blev en logisk kompromisskandidat förfaller lika klart.

Också Tage Erlander var ju på sin tid en kompromisskandidat när han valdes till ordförande, han skulle med tiden bli en folkkär ledare. I vår tid är omsättningshastigheten på ledarskapet större. Utmaningarna likaså. De frizoner som behövs för återhämtning blir allt svårare att finna i en värld där man som ledare alltid skall vara tillgänglig.

Kampen för att återta sin forna glans startar nu med Stefan Löfven vid rodret. Lycka till skriver undertecknad. Men framgången är allt annat än säker.
Retoriskt och politiskt har S-partiet satsat på ett för en stor allmänhet oskrivet kort.

2012.01.27
Jarl Strömbäck

1 kommentar:

Anonym sa...

Vi får hoppas att media lämnar Löfven i fred och inte spelar an och gör en medial kosmetiska av hans "tragiska uppväxt som fosterhemsbarn".Karln är ju vuxen. Men det finns en tradition inom socialdemokratin att utnyttja och spela an på tragiska händelser i bakgrunden . Allt för att väcka sympati och undvika kritik.Vi har flera exempel på det i vår kommun, till exempel fd kommunalrådet som växte upp utan fader. Detta hr följt som en röd tråd genom hela dennes politiska karriär. "Tänk så synd om ...inte kan vi kritisera...med tanke på. En fd riksdagsledmot med sitt handikapp och skilsmässan, alkoholismen inom familjen. Den röda tråden för dem är gemensam.Vem ansätter en person som haft det svårt?

Och ingen av dem har varit sen att utnyttja detta faktum för egna syften.

För vem vågar kritisera en person med ömkansvärd uppväxt eller bakgrund?