måndag, januari 23, 2012

Grönköping 2012



Dagen när hanteringen av Juholts avgång är av riksintresse, briserar en annan bomb i kommunen norr om skogen. Energibolaget, Övik energi är på väg att gå i konkurs och behöver 900 miljoner av färska pengar snarast möjligt.

Energibolag är generellt sett något av det säkraste man kan äga. De är mjölkkor för att använda sig av det begreppet, de levererar i normala fall goda inkomster till sina ägare. Det måste vara unikt av ett energibolag i vårt land att man lyckats vansköta dess ekonomi så brutalt som man gjort i det här fallet.



Om dess problem har undertecknad skrivit tidigare på bloggen, och den som vill läsa mer kan exempelvis surfa på Övik energi på allehanda.se. De skall genast sägas att skulden inte skall läggas på de anställda som av den politiska ledningen, eller möjligen också tidigare ledning försatts i en omöjlig situation.

Skulden för den nuvarande situationen skall den politiska ledning ha, som använt bolaget som front i galna stöd till enskilda företag som Domsjö Fabriker och Sekab. Dels i direkta stöd till de företagen, dels i att man investerat 800-900 miljoner mer i ett kraftvärmeverk, än man behövt om man sett endast till kommunens fjärrvärmebehov.

Nu skall de här vansinnigheterna så långt det är möjligt döljas för insyn. Medlet för det är att skapa en internbank och ge den frikostiga ramar inom vilka man kan rulla runt pengar i miljardklassen utan beslut i fullmäktige i enskilda fall.

Grönköping eller Orwells 1984, välj själva, har fått sin alldeles färska variant i kommunen norr om skogen. Så nästa fråga man borde ställa sig är rimligen denna.

Behövs ett fullmäktige som fungerar som knapptryckarkompaniet, om de verkligt tunga besluten inte längre får hanteras i kommunens högsta beslutande organ, kommunfullmäktige?


2012.01.23
Jarl Strömbäck/SPI

2 kommentarer:

Anonym sa...

Och "flickan med penningbyxorna" som lovade oss att få skåda himlens portar runt hörnet, är personligen den största huvudorsaken till detta Skandal Aktiebolag, väl skyddat från insyn.
60.000 kr betalar vi henne dessutom i månaden för att leda kommunen ned i ett ekonomiskt moras.

Varför vågar ingen kräva hennes avgång?

Anonym sa...

Nu har det visat sig att de kommunala bidragen till SEKAB (som gått till odlingar för och framställning av det tveksamma bränslet etanol, i Afrika, Ungern och Polen, varit olagliga.
Trots det sitter givetvis de ansvariga kvar - det rör sig ju bara om 1§,7 miljarder i olagliga bidrag från tre norrlandskommuner.
Varför de ansvariga får sitta kvar är en gåta - makten korrumperar.
http://metrobloggen.se/juridikspan/stod-till-sekab-var-olagligt-over-1-miljard-i-sjon/