lördag, februari 04, 2012

Plats på läktaren



För ett år sedan skrev undertecknad en kritisk blogg efter det januarisammanträdet i kommunfullmäktige. Rubriken var ”lekstuga i fullmäktige”, bloggen skrevs efter att ha tröttnat på att se ledamöter i salen sitta med sina datorer och läsa och skriva på sina e-mail och facebook konton, surfa och läsa tidningsartiklar och i största allmänhet visa ett uppenbart ointresse för det uppdrag de arvoderats för att sköta. Nämligen att genom att aktivt ta del i arbetet i salen, bidra till de beslut som fattas i kommunens högsta beslutande organ. Slutvinjetten blev i den skrivningen, (läs den gärna)att det behövs en ordningsstadga för IT-hanteringen i kommunfullmäktige.



Den gången fångades bloggen upp av lokaltidningen, det blev en artikel och efterföljande debatt. Nu ett år senare är det dags igen sedan en av de Moderata ledamöterna under det ca 5 timmar långa mötet den 30.1 sänt 150 twitterinlägg ut över nätet, naturligtvis utan att på något sätt delta i debatten i salen.

Jag undrar hur många styrelser i företag eller föreningar som skulle acceptera att en av ledamöterna under mötet hela tiden satt och twittrade, utan att på något sätt delta i debatten. Ser man sin roll som journalistens borde man nog hellre sitta på läktaren än i den beslutande församlingen.

Inom kort kommer av allt att döma KF-s ledamöter att utrustas med surfplattor i en strävan att minska pappershanteringen. Det innebär att alla handlingar relevanta för mötena läggs ut på nätet och de traditionella pappersunderlagen försvinner. Den tekniska utvecklingen går fort,och personligen tror jag det är något vi måste anpassa oss till. Men det kommer att ställa krav på disciplin i mötena, en disciplin som sviktar betänkligt på en del håll.
Så en ordningsstadga för IT-hanteringen i KF är nog ingen dum början, om man vill ha ett seriöst arbetande fullmäktige.

2012.02.04
Jarl Strömbäck/SPI

1 kommentar:

Anonym sa...

J, denne twittrare hör definitivt hemma på läktaren och inte hos den beslutande församlingen, kommunalfulllmäktige.

Tänk,Örnsköldsviks kommun betalar denne person om föredrar att sitta och twittra under arbetstid följande:
Partigruppmöte max 50 timmar/år vilket ger 4,5 timme per fullmäktigesammanträde + 5 timersättningar i sessionssalen vilket ger:

4,5 + 5 timmar=9,5 X 144,00 kr = 1368 kronor per sammanträde i Örnsköldsviks kommunalfullmäktige.

1368 kronor i ersättning av skattemedel för att sitta och twittra med kompisar.

Att jämföra:En arbetslös nyutbildad civilingengör med studieskulder efter 5,5 års studier, erbjuds av arbetsförmedlingen praktikplats hos företag med ersättning 224 kr{dag.

Tillägg:
Skäms, ni övriga ledamöter i fullmäktige som inte sätter stopp för sådant här ansvarslöst och uruselt uppförande och beteende.