Solen skiner varmt över de grekiska öarna denna sena september. Ännu är det varmt i vattnet och nordborna badar. Jag talar med den grekisk-svenska värdinnan från flygbolaget om utvecklingen för turistbesöken det här året, präglat av den grekiska krisen.
Det har skett en markant avmattning säger hon, butiks-och restaurangägarna är oroliga för hur de skall klara den kommande vintern.
Det är lätt att förstå den oron. Vi åker runt på ön i inhyrd bil att par dar, strålande vackra scenerier, men också ett kargt landskap som måste varit mycket fattigt för de som bodde här innan turistströmmarna började komma.
Nu är hamnområden, badstränder och små centra fyllda med det som brukar kallas turistfällor, butiker riktade till turisterna, tavernor som i sin enkelhet drar nytta av solen och värmen. Men vad hjälper det, när priset på 3 år fördubblats, när en påse te och lite varmt vatten kostar 25 kronor. När 3 släta koppar kaffe och en Coca-Cola under bar himmel på en allt annat än lyxig strandrestaurang kostar 90 kronor, då blir det i längden inte billigt att vara turist. Turismen är en trolös näring, den flyttar till nya jaktmarker.
Demokratia, folkstyre har djupa rötter i språket och landet. Men när blir folkstyre istället vanstyre? Är det när ledarskapet glömmer sin roll, att köpta röster på falska förespeglingar är en farlig väg att gå. Lockande kanske i valkampen när bara de goda budskapen skall ges utrymme, men i grunden djupt falska. Ur de handlandet skall många politiska kriser ses, både i stort och smått.
Korrupt betyder trasig, söndrig. De korrumperade med andra ord något som inte fungerar och så är det. Där korruptionen tillåts växa, där växer också problemen och likt fallet med den grekiska krisen blir det de små vanliga människorna som i slutänden får bära bördan, vanstyrets pris.
Nog om det, snart finns vi tillbaka i ett annat land, vårt nordliga Sverige med sina långt ifrån obetydliga problem. Den grekiska utflykten avslutas för tillfället, men visst finns lärdomar här att hämta också för intresserade i andra länder.
2011.09.30
Jarl Strömbäck
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar