tisdag, september 27, 2011

Finanspolitik med frågetecken



Signaturen Anonymous kom med följande kommentar på föregående blogg,

”Hur tänker du att vi skall ändra på detta faktum som du beskriver?
Jag är idel öra.
Ge oss råd, så skall vi ställ upp för Dig och detta i månghundrafalt.”

Synpunkterna vill jag besvara med det enkla faktum som också ledande ekonomer nu lyfter fram, nämligen att politiken måste ta kommando över finanspolitiken, inte fungera som dess ”hjul under vagnen”. Efter 30-talskrisen infördes i industriländerna olika former av valuta och finanspolitiska restriktioner, vilka nu några generationer senare i stort sett avlägsnats. Finanspolitiken skulle på ett ansvarsfullt sätt se till så att hjulen i ekonomierna i världens länder snurrade till nytta för alla.

Så har det inte blivit, enorma överföringar av kapital och arbetstillfällen har omfördelats i världen i stort, några har varit enorma vinnare, andra stora förlorare. De arbetskraftsintensiva verksamheterna har flyttats till lågprisländer, med stor arbetslöshet som följd i ursprungsländerna.

Finanspolitiken har trott på mantrat om den fria rörlighetens okränkbara överlägsenhet, ända tills nu när stora ekonomier som den i USA och Europa skakas i sina grundvalar. Inget enskilt land kan lösa den nuvarande situationen, den måste lösas i samverkan och på ett sätt som också innebär att man från politikens sida tar kommandot över utvecklingen. I det arbetet måste instrument som hedgefonder, blankning, robothandel och säkert mycket annat ifrågasättas. Visst kommer ett sådant synsätt att vålla intensiva protester från den nuvarande utvecklingens vinnare. Vi får inte glömma att också i en situation som den nuvarande finns de.

Låt mig avslutningsvis citera ur en väl känd tidskrift på det finansiella området och med avseende på robothandeln, dvs att förprogrammerade datorer reagerar med köp och sälj på marknaden.

”Paul Wilmott, en brittisk matematiker som av många anses som den finansiella matematikens underbarn, har dock i flera år varnat för en finansiell härdsmälta till följd av tilltron till högfrekvenshandeln (robothandeln) är så hög." Han menar att de algoritmer som ska analysera marknaden utgår från följet ett visst mönster, vilket i verkligheten inte är riktigt.

Så slutordet till signaturen anonymous får bli följande: Kom gärna hundrafalt och låt oss tillsammans skapa opinion i de här frågorna. De handlar inte främst om grånade herrars och damers framtid, den är snart förbrukad. Det handlar om framtiden för våra barn och barnbarn.

Grekland 2011.09.27
Jarl Strömbäck

Inga kommentarer: