söndag, september 18, 2011

Så jobbar makten



Det är riksfyllt att utmana makten? Gör man det finns risken att nära nätverk skär sönder, att frysboxens taktik placerar den goda tanken långt från dess ursprungliga mål.
I den tidigare bloggen med rubriken ”I rättens namn”, beskrivs en händelsekedja som förde till en interimistisk dom av förvaltarskap över en äldre kvinna mot hennes önskan, men med den kommunala omsorgen som pådrivare.

Nu föreligger tingsrättens dom efter den förhandling som hölls den 6.9. Där konstaterar rättens ordförande, det är han som enväldigt ansvarar för domslutet, att förvaltarskapet skall omfatta kvinnans alla områden förutom vården, där ju kommunens så kallade omsorg kommer in.

När det gäller den inlaga som kvinnan med sin sons hjälp lämnat in, och där man bestrider behovet av förvaltare, lämnar rådmannen Similä den inlagan utan avseende. Argumentet är att inlagan inte till fullo är kvinnans eget verk, utan har tillkommit med stöd av sonen?

Med andra ord, och med rättens märkliga logik, väljer man att stödja en skrivelse från myndigheten kommunen, vilken inte har stöd hos de som närmast berörs, kvinnan och hennes son. Medan man inte beaktar den skrivelse de tillsammans gjort och undertecknat.

Myndigheternas sätt att agera i detta och liknande fall, för tankar till de auktoritära regimer i öst, som haft för vana att placera besvärliga medborgare på institution för att bli av med dem . Sverige år 2011.

2011.09.18

Jarl Strömbäck

Inga kommentarer: