tisdag, september 13, 2011

Skojarnas Marknad

Man skall inte skoja om allvarliga ting, men ibland är de så absurda att det hjälper att vrida till det? Som nu detta med den senaste nyheten på pensionsområdet, att AP-fonderna de senaste åren, trots horder av experter på finansiella transaktioner, gått med 14 miljarder i förlust.

Nog är väl det lite kul i alla fall, att de äldre med sina inbetalningar till en förmodad trygghet, istället bidrar till riskkapitalet på en obestämd marknad. Obestämd eftersom insynen från de som närmast berörs, nämligen de äldre själva är i stort sätt noll.

Häromdagen kom också en ranking av lönerna för ett antal olika yrkesområden, finansvalparna, ursäkta mäklarna skall det vara, hade den högsta månadslönen med sina 85000 kr/månad. Då skall man nog ha i minne att det är lönen, tantiem och andra extra dusörer kan uppgå till högst väsentliga belopp utöver det.

Nog är det väl lite intressant också att minister Norman, före detta finansvalp kanske man kan säga, ivrigt försvarade ordningen när han tillfrågades i TV-s nyhetsprogram. Hela världen avundas ju vårt system blev hans svar.

Ja nog måste det väl finnas de som avundas ett system där pensionskapitalet förvandlas till riskkapital, och genom sin konstruktion med PPM-fonder blir en ogenomtränglig och ständigt växande födkrok för alltfler börshajar med alltmer kostsamma kompetenser?Och som en konsekvens av det, utdelningen blir alltmer usel.

Ja-ja, vi är inte Grekland tack vara att våra pensionsfonder kunde användas för att fylla igen statens svarta hål för drygt 10 år sedan. Nu vill pensionärernas organisationer ha en utvärdering av pensionsreformen för att se om det man då beslutade om, också har blivit resultatet. Någon officiell sådan utvärdering har nämligen aldrig gjorts. Och det är inte så konstigt, den skulle nämligen visa att pensionsreformen är en vår tids variant på kejsarens nya kläder.

För den som annars vill få lite mer inblick i frågan rekommenderas KG Schermans bok, AP-fonderna, Bromsen och din pension. Han var i sin profession en av experterna i arbetet med pensionssystemet. Något säger mig att han omvärderat mycket av det som då gjordes, och nu ständigt prisas av regeringen och de som lever flott på besparingar avsedda för de äldre i samhället.

2011.09.13

Jarl Strömbäck

Inga kommentarer: