fredag, december 07, 2007

Mönstret går igen?




”Det föreligger inget militärt hot mot Sverige” konstaterar försvarsberedningen i sin nyss avgivna rapport.
Den 2.12 hölls val i Ryssland. Val som i sin brist på demokratisk mångfald och frihet fick svidande kritik av oberoende och inhemska kritiker. Personkulten runt Putin är idag väl så stark som den på 1930-talet var för en annan potentat med 2-stavigt namn, nämligen Hitler. Tillåt mig att ge några ytterligare likheter.

Hitler avvände sig av SA (Schutsabteilungen) som medel för att jaga meningsmotståndare inom vänstern för 70 år sedan, Putin har sina Omon-trupper som pryglar och fängslar opponenter i dagens Ryssland. Hitler utvecklade Gestapo medan Putin har FSB som sitt hemliga och effektiva organ för att manipulera makt och människor och om nödvändigt likvidera meningsmotståndare om så behövs. Alex Litvinenko i London och Anna Politkovskaja får nog skrivas upp på det kontot.

Hitlers Anschluss-politik motsvaras i Putins värld av det brutala agerandet i Kaukasus inklusive Georgien och försöken att kontrollera Ukraina. Och i behovet av att kontrollera människorna i Ryssland har media förvandlats till propagandaorgan väl i klass med det i Göbbels Tyskland, bara mer sofistikerat. Rättsapparaten har satts ur spel genom att oberoende jurister och domare effektivt utmanövrerats ur rättsapparaten.
Och Hitlertidens ungdomsrörelse, Hitlerjugend har fått sin nutida blåkopia i Putin-jugend, eller Nasji som dess officiella namn är. Där renodlas personkulten och hjärntvättas unga människor allt i syfte att förvandla dem till lydiga redskap i partiets tjänst.

Mönstret går igen heter det, och den som inte lär av historien, är dömd att upprepa den. Årets försvarsberedning i Sverige får väl i aningslöshet jämföras med den socialdemokratiske statsministerns lögn när han för snart 70 år sedan hävdade att ”Vår beredskap är god”. Alltmedan våra broderfolk i Finland och Norge tolkar utvecklingen i Ryssland på ett väsentligt mer realistiskt sätt, inbäddas svenskarna i troskyldighetens dimmor av en politiskt önsketänkande riksdag och regering.


7.12.2007
Jarl Strömbäck

Inga kommentarer: