måndag, december 03, 2007

Möten på webben

debattsal


Fullmäktiges möten har genom åren fått allt mindre offentlig bevakning. Medias intresse liksom allmänhetens att på plats följa arbetet i fullmäktige är inte överdrivet stort. Samtidigt vet vi att det politiska intresset i realiteten hör till det som av medborgarna har allra högst prioritet. I vart fall tyder intresset för politikers avslöjade ofelbarhet på det.

För att ge medborgare i allmänhet direkt tillgång till debatten i viktiga möten, blir det allt vanligare att både landsting och kommuner tv-sänder fullmäktiges möten över webben vilket innebär att de som har dator med Internet kan följa mötena från hemmet.

Ett antal av landets landsting har redan startat sådan verksamhet och jag menar att också vi i vårt landsting borde undersöka möjligheterna att via webben ge medborgarna möjlighet att följa fullmäktigemöten och andra möten av stor betydelse.
En stor fördel med egen sändning direkt till medborgarna är, att det som sägs inte filtreras, sammanfattas och redigeras av annan innan det publiceras.
Gävleborgs landsting liksom Östersunds kommun är exempel från vårt närområde där Webb-tv sändningar görs och uppfattas som en positiv kanal för att nå medborgarna med direkt information.

2007.12.03
Jarl Strömbäck

Inga kommentarer: