måndag, december 10, 2007

Makt korrumperar?



Makt korrumperar heter det. Makt ger också inflytande och status åt dess bärare, och innebär i den meningen en lockelse för många. Kan makt och inflytande i samhället i stort också kombineras med rollen som VD i ett ledande företag vars uppgift är att just granska makten?

De frågorna ställer ledarskribenten i Örnsköldsviks allehanda i något andra ordval i sin spalt den 8.12 med anledning av att företagets VD, Anders Källström har vida samhällsintressen bland annat genom det politiskt styrda projektet världsklass 2015 och som ordförande i samhällets speciellt omhuldade kelgris hockeylaget MoDo hockey, ett lag som för närvarande har uppenbara problem både sportsligt och organisatoriskt.
I det läget ifrågasätts tidningens trovärdighet som oberoende granskare av delar av tidningens läsare vilket inte borde förvåna någon.

Ser man till antalet anställda i, eller omsättningen i MoDo-hockey får föreningen ett medieutrymme som vida överstiger dess betydelse i samhället. Därigenom ger också tidningen ett indirekt stöd till marknadsföringen av föreningens verksamhet som är utomordentligt betydelsefullt. Klubben har givits en guldsits i tidningen, något som gjort att den vanlige kommunmedborgaren uppfattar signalen tydligt, MoDo-hockey och tidningen har samma ledning, alltså går de i samma ledband.

Nu har tidningens ledarskribent Lasse Nordström av allt att döma läst av läsarreaktioner på avslöjanden i klubben vilka är mindre smickrande och gör sitt bästa för att övertyga läsarna om det redaktionella oberoendet. Avsikten är god men den kommer inte att bli trovärdig. Trovärdigheten sitter inte i vad folk säger, utan i hur de handlar.

Så länge företagets VD värderar makten i mångfalden av uppdrag, mer än oberoendet i att vara just VD för tidningen och nöjd med det kommer den redaktionella trovärdigheten med rätta att ifrågasättas.
Heder åt Lasse Nordström och hans inlägg men det räcker inte, tidningen är långt mer än dess ledarskribent och det vet läsarna. För tidningens trovärdighets skull borde Källström fundera över vilket han anser vara intressantast för egen del, att tjäna den granskande makten eller att vara en del av makten.
Ibland måste man faktiskt välja vilka herrar och syften man vill tjäna.

10.12.2007
Jarl Strömbäck
Relingsvägen 22
891 78 Bonässund
070-6727669
http://liberalavindar.blogspot.com

Inga kommentarer: