lördag, september 26, 2020

Höstdagjämning 2020

 Stilla morgon efter nattens regn. Höstdagjämningen har passerat, och mörkret krymper dagarnas ljus. Allt en naturlig del i den livscykel vi har att anpassa oss åt. På marinorna är aktiviteten hög när det gäller upptagning av båtar, och hummerfiskarnas markerade tinor lyser som mångfärgade klot i vattnen. Den första snön har fallit i norr som en påminnelse om vinterns fröjder för de som ser det så. Lövskogarnas färger ger en färgprakt så god som någon, en färgstark final över sommaren som var.

I vår omvärld ökar återigen oron över Covid-19 smittan. Efter en lugnare sommar ökar den snabbt nu i många länder. Värst drabbat är USA där dödstalen nu överstiger 200 000. En siffra som överstiger dödstalen i alla de småkrig USA fört sedan WW2. Oerhört hög siffra som nu förs fram som ett viktigt argument i det kommande presidentvalet. Hur mycket av dåligt ledarskap tål egentligen det amerikanska folket?

I vårt grannland Belarus har nu Ryssland gått in med de paramilitära styrkor man också använde på Krim halvön. Maskerade och brutala går de fram mot obeväpnade demonstranter och hugger ner dem med sina batonger och påkar. Kvinnor och barn hanteras lika brutalt. Nationella media har övertagits av rysk personal, som nu matar ut sin propaganda. Flykten till grannländer som Polen och de baltiska länderna har tagit fart. Och EU har i sin strävan att utlysa sanktioner mot Belarus ledarskap fastnat i ett veto från Cypern. En liten önation, hårt korrumperad av ryska pengar. Pengar med den ryska statsledningen som avsändare. EU-s regelverk som stadgar att alla nationer skall godkänna sanktionerna förhindrar nödvändiga åtgärder. Återstår att se vad andra länder med demokratisk syn kommer att göra när EU nu visar sig så tungfotat.

Brexit-frågan har nu blivit en huvudvärk för alla inblandade. Storbritannien vill ha tillbaka suveräniteten av sina fiskevatten, något som EU-länderna inte vill acceptera. England vill ha fortsatt frihandel utan tullar, men samtidigt lämna de avtal som på något sätt kan ses negativt bindande för landet. Många är de som röstade för Brexit i den av Ryssland starkt påverkade kampanjen, men som nu ångrar sitt val. Den utveckling som Brexit innebär är dålig för Europa och England, men en fröjd för de länder som vill se ett sönderfallande europeiskt samarbete.

 

2020.09.26

Jarl S

måndag, september 21, 2020

Omvänd Robin Hood

 

Det är höst i luften denna sena septemberdag. Hösten med sina speciella begivenheter. För jaktens folk är det älgjakts tider, en och annan björn kommer också att skjutas. Allt för att "hålla bestånden nere" som det så fint kallas när det gäller den urgamla traditionen.

 I Fiskets värld startar i norr om några dagar årets fiske av siklöja. Den fisk som gjort "Kalix Löjrom" till ett begrepp i den kulinariska världen. Och orten Kalix har tack vare fiskarnas insatser fått ett etablerat och känt namn. På landets västra kust stundar dess högtidsstund hummerfisket. Ett fiske som lockar mängder av ”tillfällighetsfiskare” ut med sina båtar och tinor. En fest och skördetid ur havet, så god som någon.

Men dagens blogg skall i sin kärna ta upp ett av de fenomen som mer än de flesta visar på det galna i politikens värld. Av dess beslutare kallad bonus-malus, mer lämplig titel vore omvänd Robin Hood.

Det politiska systemet i vårt land vill att bilindustrin skall övergå till mer av elektriska drifter. Moroten för Volvo och andra biltillverkare är att staten subventionerar den övergången kraftigt, med 10-15% av köparens kostnad. Biltillverkarna har svarat upp på det med att i sina hybrider installera små elmotorer som kan driva fordonen ett fåtal mil i låg fart, samtidigt som bilarnas huvudsakliga drivkälla fortfarande är stora fossila motorer. Incitamenten för att göra bilarna i verklig mening miljövänliga genom låga bränslekostnader har raserats, något som också riksrevisionen i vårt land kritiserat.

Politikens ledarskap har beslutat att med ökade utsläpp och belopp om SEK 60-70.000 per fordon subventionera den välbeställda överklass som har råd att köpa de dyra elhybriderna. Betalare blir den fattiga majoritet som inte har råd att köpa hybriderna. Staten har nämligen aviserat att man kommer att chockhöja bilskatten för dessa, för att betala subventionerna till bilindustrin och dess nya köpare.

Så demonstreras politik när den är riktigt dålig. Den drabbar de som minst borde drabbas, samtidigt som den miljö man hävdar att man skyddar, istället belastas genom hybridernas stora utsläpp.

 Robin Hood i omvänd mening.

2020.09.21

Jarl S

torsdag, september 17, 2020

Politik ifrågasatt

Höst i luften och ömsom dimmor och grått, ömsom soliga agar. Så är september också den första höstmånaden. Besöket ute på ön häromdagen var fint. Vi var många som sökt oss ut i det då fina vädret. Badet i det ännu 17-gradig havsvattnet var kanske årets sista. I vart fall skulle pirens badplattform tas in under denna veckan.

På nationell nivå fortsätter den märkliga politik som gynnar de rika och välbärgade, och straffar de som inte har de förutsättningarna. Aktuellt i det avseendet är de utomordentligt stora subventioner, mer än 10% som staten ger de som köper svindyra elhybrid bilar. Bilar som oftast är stora och tunga, och utrustats med en liten batteridrift, men i allt väsentligt använder traditionell motor för sin drift.

 För att betala de subventionerna vill man nu chockhöja fordonsskatterna på äldre bilar. De som inte har råd att köpa lyxbilarna, skall betala de subventioner de ges av politikens gröna ideologer. Inte undra på att ilskan och misstron mot politikens ledarskap ökar.

Nu till den stora världen och dess ledarskap. I bloggen har USA-s nuvarande president sedan tillträdet kallas konfliktsökande. Han har lyckats med sin försatts att helt splittra det amerikanska folket, ett vi och dom utefter synen på ras och tillhörighet.

Han har även använt samma synsätt och handlande i internationell mening. FN har liten eller ingen betydelse i Donald Trumps USA. WHO bojkottas och fråntas sina anslag för att han inte gillar dess slutsatser. Handelsrestriktioner införs och ändras alltefter den lynnige presidentens humör och tyckande. Relationerna till traditionella vänner typ EU, förefaller mindre viktiga än de med traditionella motståndare som Ryssland och Nordkorea.

Och för Donald Trump existerar inga klimatproblem, trots vetenskapens förklaringar av de bränder som nu gjort 10.000-tals människor hemlösa på den amerikanska västkusten. Det amerikanska valet den 3 november, är ett ödesval för en hel värld.

2020.09.17

Jarl S

fredag, september 11, 2020

Höst i Corona-tid

 September och höst i luften. Dagar ömsom grå med kuling vindar, ömsom med en ännu värmande sol. Dagar för innesittande, omväxlande med dagar i det fria. Corona-epidemin klingar av i vissa länder, men utgör ännu ett stort hot i andra. Och anpassningen till den verkligheten pågår ständigt. Kulturen har i det avseendet stått på paus nu i ett halvt år. En paus som skapat stora problem för utövarna, och längtan efter normalitet hos publiken. Lunchteatern i vår stadsteaters regi var Corona-anpassad. Antalet deltagande var limiterat till myndigheternas rekommenderade 50 personer. Och borden som normalt tar sex sittplatser, var nu begränsade till tre. Allt för att hålla avstånden. Programmet med fokus Frank Sinatra, lockade till många applåder, givet det fina framförandet och publikens ålder. Alla med egna minnen av sångaren till ”My Way” och många andra fina låtar.

Och i vårt land har politiken bytt skepnad. Synsätt som omsorg om ekonomin, och omsorg om skattepengarna är som bortglömda. Nu öppnar det politiska ledarskapet för miljardernas mångfald i form av stöd till företag som man inte har tid och möjlighet att kontrollera. Bedrägeriet får på det sättet alla möjligheter att tjäna stora pengar på den desperation som politiken uppvisar.

Samtidigt brottas offentlig sektor med egna stora verksamhetsproblem. Resurserna till skola, omsorg och vård räcker inte till. Lag-och ordning fungerar dåligt. Polisen fångar in buset, och domstolarna släpper ut dem. Två instanser som saknar en gemensam syn på hur lag och ordning skall upprätthållas. I det klimatet frodas gängkriminalitet med olika sammansättning. 

Vissa av ”utanförskapets områden ”som de numera kallas, anses kontrollerade av grupper vilka lever av kriminalitet i olika avseenden. Resan bort från stabilitet och trygghet har kommit långt i vårt land i norr. Den kan med visst fog anses startad när privatiseringarna av skolor, vårdinrättningar och diverse myndighetsuppgifter gjordes till allmängods i någon naiv tro på det goda undret för ca 30 år sedan.

Betecknande är också att vi i vårt land nu har fler väktare/ordningsvakter än poliser, utan att tryggheten blivit bättre. Och skolvärlden brottas med segregation och betygsinflation, samtidigt som bristen på pedagoger är skriande och ökande. Är det alltid fel att mena, att det var bättre förr?

Att något drastiskt skulle komma att ske runt Moria-lägret i grekiska Lesbos är inte svårt att förstå. Att de boende brände ner lägret i frustation blev resultatet. Immigrant krisen om man får kalla den så är inte slut, den har bara börjat. Den för årtionden sedan havererade ”nord-syd dialogen”, att välstånd i ett globalt perspektiv skulle spridas över länder och kontinenter avstannade. Med korruption som medel har utplundringen av ”de fattiga länderna” fortsatt. De stora ländernas fiskeflottor länsar kustvattnen på fisk, med följden att livsförutsättningarna för lokalbefolkningen utarmas, och de flyr norrut i hoppet om ett bättre liv.

Somliga lyckas, andra förolyckas så är facit i det grymma spelet.

2020.09.11

Jarl S

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

fredag, september 04, 2020

Winga vänner

Stäven vänds ut mot havet, sjöresan går ut till den yttersta ön i havsbandet. Ön som för generationer av svenska emigranter var det sista man såg av sitt fädernesland, på vägen till en ny framtid på andra kontinenter. Tre av dem var undertecknads farbröder, de kom att verka på den amerikanska västkusten. Skogshuggare var ett yrke de kände och kunde. De kom aldrig tillbaka till Sverige, deras ättlingar finns kvar i USA och har väl tjänat det landet.

Strandkonst
Ön som var så central för svensk sjöfart i sin roll som ”nyckel” till Skandinaviens största hamn, har nu av tidens utveckling blivit en minnesplats att komma tillbaka till. Vårdad av sina vänner och ett museum och minne från en svunnen tid. Och besökarna kan förutom att bese ön och gå dess stigar, också besöka det lilla hus som en av vårt lands största skalder Evert Taube växte upp i. Och utöva lite strandkonst, som bifogad bild visar.

Tillbaka till vår tid och dess våndor noteras att det vitryska folkets motstånd mot den diktatur man lever i nu har blivit allmän. Demonstrationerna i Minsk omfattar 10,000 tals personer, och regimen har ingen annan legitimitet än den som förtrycket medger. Hur länge kommer det att hålla, är en adekvat fråga?

Ryssland och dess ledning har än en gång visat sitt av förtryck och mord smutsade ansikte. Det var den ryska nervgasen novichok som Navalnyj förgiftades med. En nervgas som inte finns på annat ställe än i den ryska säkerhetstjänstens laboratorier. Attentatet blir ännu en påminnelse om det brutala samhällsystem vi har i vår geografiska närhet.

Och konflikten mellan Grekland och Turkiet fördjupas alltmer. Erdoğans aptit på nya konflikter har sina paralleller hos många despoter. Egot växer med inflytandet, samtidigt som det demokratiska tänkandet avtar. Här har EU och Nato en konflikt i vardande som kan bli riktigt svår att hantera.

Turkiet under demokratiskt styre var ett viktigt Nato-land. Erdoğan har visat större intresse att umgås med Putin, än med ledande EU-och Nato företrädare. Förräderi kan ha många olika ansikten och nivåer.

2020.09.04

Jarl S