måndag, september 21, 2020

Omvänd Robin Hood

 

Det är höst i luften denna sena septemberdag. Hösten med sina speciella begivenheter. För jaktens folk är det älgjakts tider, en och annan björn kommer också att skjutas. Allt för att "hålla bestånden nere" som det så fint kallas när det gäller den urgamla traditionen.

 I Fiskets värld startar i norr om några dagar årets fiske av siklöja. Den fisk som gjort "Kalix Löjrom" till ett begrepp i den kulinariska världen. Och orten Kalix har tack vare fiskarnas insatser fått ett etablerat och känt namn. På landets västra kust stundar dess högtidsstund hummerfisket. Ett fiske som lockar mängder av ”tillfällighetsfiskare” ut med sina båtar och tinor. En fest och skördetid ur havet, så god som någon.

Men dagens blogg skall i sin kärna ta upp ett av de fenomen som mer än de flesta visar på det galna i politikens värld. Av dess beslutare kallad bonus-malus, mer lämplig titel vore omvänd Robin Hood.

Det politiska systemet i vårt land vill att bilindustrin skall övergå till mer av elektriska drifter. Moroten för Volvo och andra biltillverkare är att staten subventionerar den övergången kraftigt, med 10-15% av köparens kostnad. Biltillverkarna har svarat upp på det med att i sina hybrider installera små elmotorer som kan driva fordonen ett fåtal mil i låg fart, samtidigt som bilarnas huvudsakliga drivkälla fortfarande är stora fossila motorer. Incitamenten för att göra bilarna i verklig mening miljövänliga genom låga bränslekostnader har raserats, något som också riksrevisionen i vårt land kritiserat.

Politikens ledarskap har beslutat att med ökade utsläpp och belopp om SEK 60-70.000 per fordon subventionera den välbeställda överklass som har råd att köpa de dyra elhybriderna. Betalare blir den fattiga majoritet som inte har råd att köpa hybriderna. Staten har nämligen aviserat att man kommer att chockhöja bilskatten för dessa, för att betala subventionerna till bilindustrin och dess nya köpare.

Så demonstreras politik när den är riktigt dålig. Den drabbar de som minst borde drabbas, samtidigt som den miljö man hävdar att man skyddar, istället belastas genom hybridernas stora utsläpp.

 Robin Hood i omvänd mening.

2020.09.21

Jarl S

Inga kommentarer: