fredag, september 04, 2020

Winga vänner

Stäven vänds ut mot havet, sjöresan går ut till den yttersta ön i havsbandet. Ön som för generationer av svenska emigranter var det sista man såg av sitt fädernesland, på vägen till en ny framtid på andra kontinenter. Tre av dem var undertecknads farbröder, de kom att verka på den amerikanska västkusten. Skogshuggare var ett yrke de kände och kunde. De kom aldrig tillbaka till Sverige, deras ättlingar finns kvar i USA och har väl tjänat det landet.

Strandkonst
Ön som var så central för svensk sjöfart i sin roll som ”nyckel” till Skandinaviens största hamn, har nu av tidens utveckling blivit en minnesplats att komma tillbaka till. Vårdad av sina vänner och ett museum och minne från en svunnen tid. Och besökarna kan förutom att bese ön och gå dess stigar, också besöka det lilla hus som en av vårt lands största skalder Evert Taube växte upp i. Och utöva lite strandkonst, som bifogad bild visar.

Tillbaka till vår tid och dess våndor noteras att det vitryska folkets motstånd mot den diktatur man lever i nu har blivit allmän. Demonstrationerna i Minsk omfattar 10,000 tals personer, och regimen har ingen annan legitimitet än den som förtrycket medger. Hur länge kommer det att hålla, är en adekvat fråga?

Ryssland och dess ledning har än en gång visat sitt av förtryck och mord smutsade ansikte. Det var den ryska nervgasen novichok som Navalnyj förgiftades med. En nervgas som inte finns på annat ställe än i den ryska säkerhetstjänstens laboratorier. Attentatet blir ännu en påminnelse om det brutala samhällsystem vi har i vår geografiska närhet.

Och konflikten mellan Grekland och Turkiet fördjupas alltmer. Erdoğans aptit på nya konflikter har sina paralleller hos många despoter. Egot växer med inflytandet, samtidigt som det demokratiska tänkandet avtar. Här har EU och Nato en konflikt i vardande som kan bli riktigt svår att hantera.

Turkiet under demokratiskt styre var ett viktigt Nato-land. Erdoğan har visat större intresse att umgås med Putin, än med ledande EU-och Nato företrädare. Förräderi kan ha många olika ansikten och nivåer.

2020.09.04

Jarl S

Inga kommentarer: