lördag, september 26, 2020

Höstdagjämning 2020

 Stilla morgon efter nattens regn. Höstdagjämningen har passerat, och mörkret krymper dagarnas ljus. Allt en naturlig del i den livscykel vi har att anpassa oss åt. På marinorna är aktiviteten hög när det gäller upptagning av båtar, och hummerfiskarnas markerade tinor lyser som mångfärgade klot i vattnen. Den första snön har fallit i norr som en påminnelse om vinterns fröjder för de som ser det så. Lövskogarnas färger ger en färgprakt så god som någon, en färgstark final över sommaren som var.

I vår omvärld ökar återigen oron över Covid-19 smittan. Efter en lugnare sommar ökar den snabbt nu i många länder. Värst drabbat är USA där dödstalen nu överstiger 200 000. En siffra som överstiger dödstalen i alla de småkrig USA fört sedan WW2. Oerhört hög siffra som nu förs fram som ett viktigt argument i det kommande presidentvalet. Hur mycket av dåligt ledarskap tål egentligen det amerikanska folket?

I vårt grannland Belarus har nu Ryssland gått in med de paramilitära styrkor man också använde på Krim halvön. Maskerade och brutala går de fram mot obeväpnade demonstranter och hugger ner dem med sina batonger och påkar. Kvinnor och barn hanteras lika brutalt. Nationella media har övertagits av rysk personal, som nu matar ut sin propaganda. Flykten till grannländer som Polen och de baltiska länderna har tagit fart. Och EU har i sin strävan att utlysa sanktioner mot Belarus ledarskap fastnat i ett veto från Cypern. En liten önation, hårt korrumperad av ryska pengar. Pengar med den ryska statsledningen som avsändare. EU-s regelverk som stadgar att alla nationer skall godkänna sanktionerna förhindrar nödvändiga åtgärder. Återstår att se vad andra länder med demokratisk syn kommer att göra när EU nu visar sig så tungfotat.

Brexit-frågan har nu blivit en huvudvärk för alla inblandade. Storbritannien vill ha tillbaka suveräniteten av sina fiskevatten, något som EU-länderna inte vill acceptera. England vill ha fortsatt frihandel utan tullar, men samtidigt lämna de avtal som på något sätt kan ses negativt bindande för landet. Många är de som röstade för Brexit i den av Ryssland starkt påverkade kampanjen, men som nu ångrar sitt val. Den utveckling som Brexit innebär är dålig för Europa och England, men en fröjd för de länder som vill se ett sönderfallande europeiskt samarbete.

 

2020.09.26

Jarl S

Inga kommentarer: