fredag, november 29, 2019

Driver dagg...


Novembermånaden närmar sig sitt slut, en månad som vädermässigt kännetecknats av begreppet “driver dagg, faller regn”. Endast 10 soltimmar på en månad gör att man längtar efter det ljuset. Men nu tänds i vart fall juleljusen på gator och torg, och i de boendes fönster och balkonger. Det känns upplyftande och bra.

Adventstiden är också här, förväntningarnas tid på något sätt. I ett politiskt avseende skall det bli mycket intressant att följa valet i UK, där Brexit problemen dominerat under snart flera års tid, och drivit fram extravalet den 12.12. Frågan är vilket parti de skall rösta på som vill vara kvar i EU-gemenskapen? Och blir det en ny omröstning i Brexit-frågan, vilket borde vara en självklarhet givet att man vet att det gamla valet  var starkt manipulerat av ryska digitala attacker, försåtligt dolda under falska konton/adresser.

Och i den gamla supermakten USA har misstroendeförklaringens olika utfrågningar tydliggjort att Trump agerat i egen sak och mot den amerikanska lagstiftningen. Samtidigt skyddas han av den republikanska majoriteten i senaten, och av den del av det splittrade amerikanska folket som ser honom som en frälsare. 1930-talets dyrkare av de europeiska despoterna har sin likhet i dagens USA tyvärr.

Positivt är det också att notera den jordskredsvinst som demokrati krafterna i HongKong noterade i de lokala valen. Återstår att se vad det kommer att medföra, kommer man att släppa de ca 5000 unga demonstranter man nu har fängslat på olika grunder? Kommer man att söka försoning och återgång till normalitet och utveckling, eller blir det kinesiska svaret dess motsats.

I vårt lilla land i norr noteras nu följderna av den politiska soppa som är resultatet av förra årets val. En blandad S/Mp regering som regerar på en Alliansbudget och med strikta direktiv från C och L via januari avtalets 73 punkter. Den stora förloraren på det är tveklöst det Socialdemokratiska partiet. Man är nu på väg att passeras i opinionen av SD, det parti man ständigt bespottat och arbetat för att utfrysa.

Så visar demokratin sina muskler i vårt land som i andra länder där den tillåts livsluft.

2019.11.29

Jarl S

Inga kommentarer: