lördag, oktober 26, 2019

Vägval i budgettider


Höstrusk med regn och blåst den dag detta skrivs. Inget oväntat en dag i slutet av oktober. En dag för inomhusaktiviteter och ett gympapass på det lokala gymmet. Men först några reflektioner så här i budgettider.

Budgeten är det styrmedel som används i olika sammanhang för att stödja eller utarma en verksamhet. Får verksamheten de medel man behöver trivs den och det blir i allmänhet bra. Svälter man verksamheten så tynar den på sikt bort med de konsekvenser det får. Egentligen inga samband som är svåra att förstå.

Mot den bakgrunden skall man se den oro för utvecklingen i vårt land som tydligt visar sig i de politiska opinionsmätningarna.

Svensken i allmänhet vill att det vi kallar välfärdssektorn skall fungera. Skola, vård och omsorg är prioriterade områden, liksom trygghet och rättssäkerhet. På alla dessa områden sviktar det i samhället idag. 
Vägval i politiken


Skolorna brottas med ordningsproblem och dåliga resultat, inte för att lärarna gör ett dåligt jobb, men för att deras inflytande över arbetet i skolan har urgröpts av byråkraternas pekpinnar i åratal, samtidigt som klasserna blivit större och ofta belastas av elever utan vårt språk, och med liten eller ingen tidigare skolgång. De omständigheterna har fått många duktiga pedagoger att söka lyckan utanför skolan, vilket syns i den stora brist på lärare som nu råder i landet i stort.

Inom vård- och omsorgsområdet har man hyvlat bort resurser under många år, vilket fört till långa köer i vården och stora brister i omsorgen av äldre. Också här ifrågasätts utvecklingen av medborgare/väljare. De utlovade förbättringarna upplevs inte räcka, och trovärdigheten för politikens ledarskap urholkas.

På gator och torg breder otryggheten ut sig allt mer. Rån och överfall har blivit en daglig företeelse i de större städerna. Kriminaliteten växer sig allt starkare, och rättssamhällets instanser erkänner att man inte har kapaciteten att bromsa utvecklingen. Nya inslag av skjutningar, sprängningar och utpressningar har blivit ett stort problem. Och de som skulle kunna vittna i olika mål, vågar inte eftersom man inte upplever att samhället kan skydda dem.

Samtidigt prioriterar det politiska ledarskapet att lägga tyngdpunkt på stora subventioner av Elbilar och Elcyklar, något som rimligen borde överlämnas åt marknaden att hantera. Man lyfter symbolfrågor som beskattning av plastpåsar, som om det vore något av de riktigt stora problemen i vår tid. Samtidigt sänker man skatterna för de som tjänar mest,

 Medborgarna/väljarna  är inte dumma, de gör sina prioriteringar vilket i dagsläget innebär att Socialdemokraterna nu är på väg att helt mista sin traditionella ledartröja i det politiska systemen. Om så sker är det helt självförvållat och inget att gråta över.

2019.10.26

Jarl S

Inga kommentarer: