onsdag, oktober 30, 2019

Sociopaten


Kylig morgon denna sena oktoberdag. Frosten biter i kinderna vid morgonpromenaden, och halkan på underlaget måste balanseras. Men annars ser det ut att bli en fin och solig höstdag. Nu till medias rapporteringar om vår oroliga omvärld.

Händelserna runt Donald Trump fortsätter att styra den globala medie-arenan. Nu går också ledande psykiatriker i USA ut med sina synpunkter på ledaren av världens mäktigaste land, åtminstone militärt. Han diagnostiseras som en utpräglad sociopat, en person som alltid sätter det egna intresset framför annat. En person som inte kan ta förluster, och saknar empati och förståelse för andra. Och en person som saknar förmågan till strategiskt tänkande, i andra banor än de som gäller det egna egot.

Världens farligaste person utpekas han som, och en person som ju mer han känner sig trängd, desto farligare blir han. I den kontexten skall ses de angrepp på det politiska systemet i USA som han nu riktar till de, oavsett parti, som har “fräckheten” att ifrågasätta honom i någon fråga. Ord som avskum och usla politiker får de kastade på sig.

Aldrig har konstitutionen i USA utsätts för hårdare prövning än i dessa dagar. Dels i de direkta angrepp på dess grundteser som Trump oupphörligt gör genom sitt egensinniga ledarskap. Dels genom den undfallenhet som framför allt de republikanska partiets ledamöter visar.

Den misstroendeförklaring som nu påbörjats via representanthusets demokrater, är nu ett rött skynke för Trump. Han angriper återkommande både partiet och dess företrädare, och strävar efter att piska upp en “lynchstämning” mot dem. På det sättet visar han också ett påtagligt förakt mot den granskning som är ett skydd för demokratin i det amerikanska samhället.

Återstår att se om den psykiatriska expertisens uttalanden, tillsammans med Trumps egna ageranden och misstroendeförklaringen kommer att ge landet ett nytt och respekterat ledarskap.

Trump har lyckats med konststycket att splittra landet totalt, istället för att göra det enat och “great”. Och omvärlden förstummas över hans sociopatiska ageranden.

2019.10.30

Jarl S

Inga kommentarer: