fredag, oktober 18, 2019

Cynismens pris

Så har då det två ledare som mer än andra ansvarar för blodbadet på kurderna visat sina rätta ansikten. Kurderna få 120 timmar på sig att kapitulera för Erdogans miliser och slaktare, och den amerikanske presidenten Trump applåderar upplägget.

Vad är det då man kapitulerar inför, och vilken framtid kan tänkas vänta dem som överlämnar sina vapen till bödlarna.

Så här rapporterar Amnesty International, del i en mer omfattande rapport publicerad den 18.10:

—Den turkiska militära offensiven i nordöstra Syrien har fullständigt ödelagt den syriska civilbefolkningens liv. De har ännu en gång tvingats fly från sina hem, och de lever i ständig skräck för urskillningslösa bombningar, bortföranden och utomrättsliga avrättningar. Den turkiska militären och deras allierade har visat upp en fullständig brist på respekt för civila liv. De har attackerat bostadsområden och där dödat och skadat civila, säger Kumi Naidoo, Amnesty Internationals generalsekreterare.

—Turkiet är ansvarigt för de handlingar som begås av de syriska grupper som de stödjer, beväpnar och leder. Så här långt har Turkiet gett dessa väpnade grupper fri lejd att begå allvarliga övergrepp i Afrin och på andra platser. Vi uppmanar Turkiet att sätta stopp för övergreppen, ställa ansvariga inför rätta och skydda civilbefolkningen som lever i de områden de kontrollerar. Turkiet kan inte undfly ansvar genom att delegera krigsbrotten till väpnade grupper.
De som nu med livet som insats kämpar för sin och de sinas framtid mot den turkiska övermakten, har av allt att döma att välja mellan att bli avrättade summariskt av de turkiska terroristerna och deras legoknektar, eller att strida för sin sak så länge man förmår. Omvärlden är van att tala om brott mot krigets lagar och mänskligheten, men mer än tal blir det inte. Vem kan tänka sig att konfrontera den turkiska despoten uppbackad av Trump och Putin?

Det kurdiska folket får nu betala ett högt pris för den cynism som manifesteras av det turkiska angreppet på dem. Och  naturligtvis den självgodhet och totala brist på respekt för mänskligheten  som nuvarande ledarskap i framför allt USA, Ryssland och Turkiet visar.

2019.10.18 

Jarl S


Inga kommentarer: