onsdag, oktober 23, 2019

Etnisk rensning


Vacker och skön morgon denna sena oktoberdag. Luften känns ljum med sina +11 grader, och vinden är stilla. Människor skyndar till sina jobb via de många busslinjer som stryker förbi vid morgonpromenaden. Också höstdagar kan i så måtto vara fina.

Och budskapen från den stora världen domineras av den etniska rensning som nu sker på de kurdiska områdena i Syrien. Efter USA-s monstruösa svek mot kurderna, har nu Ryssland tillsammans med Turkiet och Syrien valt att stycka landet, fördriva 100.000 tals kurder från deras hem, och därigenom göra dem hemlösa. Det är ett förfärligt och tydligt exempel på etnisk rensning som nu pågår, mot den folkgrupp som mer än någon annan stått upp för demokratiska värderingar i området.

Den turkiske ledaren Erdogan och hans anhang belönas för sitt stora svek, istället för att bestraffas. Hans hat mot kurderna skall förstås mot bakgrund av att det var med turkisk förmedling som IS krigare kom till Syrien. Det var enligt internationell press och info, turkarna som i stor utsträckning försåg IS med vapen och förnödenheter. Utan det turkiska stödet hade aldrig IS blivit den kraft det blev, och inte utan det kurdiska folkets kamp hade IS inte besegrats.

Tydligast av allt framgick det när kampen om staden Kobane stod hård mellan IS och kurderna. Turkarna stod passiva med sina stridsvagnar, och hoppades möjligen att IS skulle vinna den kampen. När istället kurderna bit för bit pressat tillbaka IS, ökade irritationen hos despoten Erdogan. Det är resultatet av den utvecklingen vi nu ser, och anstiftaren till utvecklingen är i grunden Mussolini-kopian till president i USA, Donald Trump.

Sveket från det hållet har bäddat för den etniska rensning, och de folkmord som vi nu kommer att få bevittna.

2019.10.23

Jarl S 




e

Inga kommentarer: