fredag, oktober 04, 2019

Mänsklig rovdrift


Människan är historiens absolut farligaste rovdjur. Så ser den beskrivning ut som författaren Yuval Noel Harari ger i sin internationellt hyllade bok Sapiens. Folkmorden av ursprungsfolk där den så kallade civilisationen gått fram över kontinenter som Amerika nord och syd, och Australien är kanske de tydligaste exemplen, men det finns många fler också i vår tid.

Utplånandet av mängder av arter av olika slag, genom påverkan på deras livsförutsättningar, en annan sådan. Medvetenheten om allt detta finns i hög grad idag, men viljan att påverka det är i många avseenden mycket svag.
Örn dödad av vindkraft.

Ett tydligt exempel i vår tid är den enorma skövling av vildmarksområden som uppförandet av enorma vindkraftverk i våra skogar och vildmarker innebär. Vindkraften kan genom sitt beroende av vädret aldrig frälsa oss i frågan om energi i olika avseenden. Den måste alltid balanseras med annan kraft, och blir på det sättet en extra kostnad av enorma mått. Trots det drivs den fram med mycket stora subsidier, förutan vilka den aldrig skulle byggas.

På den vägen raderas också livs förutsättningarna ut för fågellivet där fåglar sugs in och hackas sönder av de roterande bladen. Insekterna av olika slag möter samma oblida öde, och det stora viltet flyr vindkraft områdena.

Trots det låter sig vårt lands public service TV förvandlas till företrädare för den utvecklingen, när man i olika nyhetsprogram låter vindkraftens lobbyister föra fram sina synsätt utan att mötas av några motargument.

Dessbättre börjar nu också motståndet mot utvecklingen att hårdna i de olika länder där utvecklingen bedrivs. Tyskland har stora problem med sin energiförsörjning, och lutar sig mot att man skall kunna lösa den genom att förstöra enorma ytor i Sverige och Norge. Smörjmedlet är som alltid, att med mutor av olika slag till personer eller organisationer köpa sig den friheten.

På den vägen piskas en utveckling fram som djur och natur inte kan bemöta. Återstår för de växande grupper av personer som inser galenskapen att agera, och nu verkar även delar av politiken att inse detta. I Sverige har delar av oppositionen nu börjat att agera för en annan energipolitik, men stor skada är redan skedd. Vindkraftsutbyggnaden är den största skövling av naturområden, och artrikedom, som skett i vårt land sedan vattenkraftsutbyggnadens dagar.



2019.10.05

Jarl S

Inga kommentarer: