tisdag, oktober 08, 2019

Oktoberdagar 2019


Högtrycksväder över landet, och högtrycket kommer från norr. Det betyder låga temperaturer och nattfrost. men också fina soliga dagar. Dags för årets sista långa skärgårdstur. Det är frost på båtens däck när vi går ombord. Kursen sätts nordlig och vi passerar öar, samhällen och platser där det sommartid är stort båtliv. Nu ligger kajerna öde och tomma och alla sommarrestauranger är stängda. Men stillheten har också sin charm, och de fiskebåtar som pilar omkring för att kolla sina hummertinor, påminner om det som ändå är skärgårdens själ och ursprung, betydelsen av fisket. Fred, frihet och trivsel i en del av världen, Oro för nya krig i en annan.

Kurdistan är och var en given geografisk och kulturell enhet, också på den tiden för nu ca 100 år sedan när stormakterna på den tiden, Frankrike och Storbritannien lade ut gränserna för de olika länderna i mellanöstern efter det turkiska väldets sammanbrott. Kurderna är världens största etniska grupp utan egen stat, och borde av det skälet givet blivit ett eget land. Den splittring av kurderna på olika länder som gällt och gäller än, har återkommande orsakat strider och konflikter.

I dagsläget kontrollerar kurderna delar av norra Syrien, och har där skapat den tryggaste och säkraste delen i hela Syrien, något som nu hotas av despoten från norr, Erdogans Turkiet. Det var med hjälp av kurdernas röster i Turkiet som Erdogan valdes till landets statschef för ca 10 år sedan. När han väl fått makten, och konsoliderat den genom att utmanövrera sina motståndare, gav han sig också på kurderna. Deras parti i Turkiet ogiltigförklarades, samma parti som lyft 
Erdogan till hans ämbete. Partiets ledare fängslades, allt i ett försök att än en gång kväsa kurderna.

Efter ett antal år när Erdogan-diktaturen tjänat bra med pengar på att i smyg stödja IS med vapen och utrustningar i utbyte mot olja, har nu kurderna med USA-s hjälp stoppat den rörelsen. Det måste reta Erdogan till vansinne, eftersom han nu beslutat att öppna krig mot kurderna utan någon egentlig orsak. Kurderna i Syrien utgör inget som helst hot mot Turkiet.

Att USA som under ett antal år samverkat med kurderna för att krossa IS, nu tillåter Erdogan att med sin övermakt angripa kurderna är direkt svinaktigt. Det är ett uttryck för ett USA som helst mist sin moraliska och etiska kompass, och under Trumps ledning krympt till oigenkännlighet i det avseendet.

Varken mellanöstern eller världen behöver ytterligare krig, bara galningar kan söka den typen av uppgörelser.

2019.10.08

Jarl S

Inga kommentarer: