måndag, augusti 05, 2019

I rötmånadstid 2019


Rötmånadstid 2019, varmt i luften och varmt i vattnet. Bad som svalkar och många söker den trösten. Dörjrundan ger fisk till en förträfflig lunch, och runt öarna har båtar ankrat eller förtöjt för att få svalka och bad. Det är fin sommar i kustbandet.

Samtidigt matar media ut bilden av ungdomsvåldet i vårt land, att vara ung man och ute sen kväll eller natt kan vara ett vågspel. Knivar och vapen skördar offer på ett sorgligt sätt. Också det en del av vår tids utmaning.

I ett globalt perspektiv läser vi återigen om masskjutningar i USA. Återigen får oskyldiga offer ta konsekvenserna av att ha världens liberalaste vapenlagstiftning. Nog borde en så uppenbar galenskap kunna åtgärdas, men knappast med nu sittande president. Han väljer att twittra intetsägande kondoleanser till de anhöriga som drabbas.

Och i det handelskrig som initierades av Donald Trump, svarar nu Kina med att stoppa importen av varor, främst jordbruksprodukter från USA. En åtgärd som kommer att slå hårt mot delar av USA-s export på det området. Analytikerna talar om krympande handel, vilket får de nervösa börserna att falla. Också i vårt i sammanhanget perifera land den dag när detta skrivs.

I Moskva har medborgarna tröttnat på Putindiktaturen och dess sätt att agera. Demonstrationerna böljar fram och möts av massiva polisinsatser. Splittringen i det ryska samhället ökar i takt med att demokratin nedmonteras.

Så också i det kinesiska maktområdet. Demonstrationerna för fred och oberoende i Hongkong möts nu av miliser med brutaliteten som vapen. Den kinesiska makten låter sin inte ifrågasättas. Den kinesiska diktaturen är stor nog nu att visa sina muskler, och man gör det både på handelns och politikens områden.

Vi går mot en tid av ökade konflikter.

2019.08.05

Jarl S

Inga kommentarer: