tisdag, augusti 13, 2019

Homo sapiens

Dags igen för en bokrecension, eller presentation om man så vill. Sapiens är titeln och den avhandlar en “Kort historik över mänskligheten”. Vissa böcker väger tyngre än andra. Här handlar det om att förstå de krafter som skapat vår nuvarande värld. Och i linje med den kunskapen också ta ställning i vår tids frågor. Boken är en upplevelse i sitt sätt att tydliggöra det pris som andra arter på jorden, och de delar av mänskligheten som tvingats till underkastelse, fått betala för det vi kallar framgångar. Den borde läsas av alla som på något sätt vill leda oss på vår ovissa väg in i framtiden.


En framtid som måste te sig mycket osäker för folket i HongKong för att nu återgå till nutiden. Nu kraftsamlar Kina sina resurser runt HongKong, sannolikheten att man går in på ett eller annat sätt är nog större än att man bara avvaktar. Å andra sidan har Kina genom kontrollen under senare år försäkrat sig om att man har “sitt folk” på alla vitala och ledande poster i Hong Kong. På det sätt som demonstrationerna fortskrider, ser vi ut att få en upprepning av händelserna på Himmelska Fridens Torg. Fredliga demonstranter kallas nu i kinesisk TV för terrorister, allt ett retoriskt grepp för att rättfärdiga det våld man “med järnhand” planerar att använda.

I ett semester sömnigt EU, vilar verksamheterna ännu. Macron lanserar nu förslag om ett alternativ till Nato, givet USA-s inställning under Trumps ledning. Och gensvaret ser ut att bli positivt. Fortsättning följer i det avseendet.

Och i Ryssland har man misslyckats i en test med nukleära vapen. Ett antal döda erkänns, samtidigt som ytterligare info mörkas. Fredliga demonstranter som vill ha alternativ till Putins män i Moskvas lokalval, fängslas i hundratal. Oron i jättelandet Ryssland ökar i takt med att diktaturens väsen blir alltmer tydligt.

Och i vårt lilla land i norr hoppas vi på att de goda tiderna skall fortsätta, trots oron i världen i stort. Snart öppnas riksdagen igen, och då får vi kanske också se vad det lilla Liberala Partiet tänker och tycker efter det viktiga och nödvändiga byte av ledarskap. Nyamko Sabuni har många förväntningar att uppfylla.

2019.08.13

Jarl S

Inga kommentarer: