måndag, augusti 26, 2019

Sensommarvärme

Sensommarvärme över landet och kusten i väster. Ute på ön ligger gästbåtarna på rad, hamnen är knökfull för att tala lokalt språk. På badbryggan är trafiken tät av de som skall ner i havet för att svalka sig. Gammal och ung, smal och tjock, de är fler än jag någon gång sett tidigare på stället. Och havet med sina +20 grader tar emot och svalkar.

Augustimörkrets tid har sina fina dagar, men vardagen smyger sig också på och livet återgår till det vanliga. I media förmedlas bilden av Brasiliens nya ledarskap, och dess prioriteringar. Amazonas regnskogar står i lågor, och det som är ett världsarv, de stora regnskogarna är på väg att helt förstöras. Facit av den utvecklingen kommer att bli katastrofal, men så långt ser inte vissa politiker. Brasiliens öde är i det sammanhanget inget internt problem, den sortens ageranden får konsekvenser långt utanför det egna landet. Det handlar om utplånandet av ursprungsfolkens levnadsförutsättningar, men också om följderna i form av ökenspridning, vattenbrist och i förlängningen folkvandringar. Bra då att en stor internationell opinion agerar och sätter tryck på den nytillträdde presidenten Bolsonaro.
Amazonas ödeläggs

Han är ännu ett exempel på personer med utstrålning som utan egentlig politisk fostran, kliver upp på den högsta posten med budskap om alltings förbättring. Väljarna sväljer betet och får bita i de följder det innebär. Även i demokratier borde man kanske ställa sig frågan, om politisk fostran är irrelevant när det gäller de höga ämbeten, och ansvar som ledarskapet på högsta nivå innebär. När skall någon form av politisk skolning bli en förutsättning för att få ställa upp som kandidat till landets högsta ämbeten?

Och i vårt lilla land har för första gången en färgad politiker valts att leda ett parti. Att det är det Liberala partiet är kanske i sig en självklarhet, liberalismen gör inte skillnad på person på grund av härkomst och färg i sin ideologiska grund. Nyamko Sabuni har format sitt nya ledarteam, och fick också tid i söndagens (25.8) Agenda i TV. Där skötte hon utfrågandet utmärkt, hon har en grundlig skolning i det politiska hantverket som bland annat minister, och kommer säkert att ge Liberalismen ett nytt och klokt ansikte i vårt land.



2019.08.26

Jarl S


Inga kommentarer: