torsdag, augusti 08, 2019

Som man sår...


Talesättet “som man sår får man skörda”, besannas nu än en gång. Detta i sin mest tragiska form. USA har en president som i 3 års tid använt rasistiskt och hat språk för att beskriva sin snedvridna bild av dagens USA. Landet som byggts av invandrare, varav han farfar var en från dåvarande Tyskland. Nu har Donald Trump i rollen som USA-s president piskat upp en stämning i landet på gränsen till inbördeskrig.

251 skjutningar på 216 dagar är landets dystra statistik hittills i år, 520 personer har dött vid dessa, mångdubbelt fler skadats. skjutningarna samma dag i El Paso och Ohio har återigen aktualiserat läget i landet.

Nu börjar också personer med stor erfarenhet av strider i Afghanistan och Irak att göra sig hörda. Kritiken är massiv över att säkerheten i USA är så utomordentligt låg, att vem som helst kan råka ut för det som nu upplevs som terrorbrott.

Donald Trump har byggt upp sin plattform inför omvalet 2020, genom att söka stöd för sitt återval hos det som kallas alt-right rörelsen. En nationalistisk och rasistisk rörelse, av samma slag som frodas i en hel del andra länder, men som tidigare varit marginaliserad i USA.

Med donald Trump som president har de fått sin givna ledare, och resultatet ses nu i de ökande skjutningarna.


Som den person Trump är ser han inga fel i sina egna ageranden. Skulden för skjutningarna lägger han på media av någon märklig anledning. Menar han kanske att media inte skulle referera hans tal och twittrande? Att han nu försöker dra egen fördel av skjutningarna genom beklaganden och personliga besök i El Paso, ger inte de anhöriga de döda tillbaka.

Mycket står i vågskålen inför kommande presidentval, 4 år till med Donald Trump kan bli ödesdigra inte bara för USA.

Visst finns det anledning att begrunda Tysklands 1930-tal, och som man sår får man skörda.

Jarl S

2019.08.08

Inga kommentarer: