torsdag, augusti 22, 2019

Augustidagar 2019



Härligt ljumma augustidagar. Tid för bärplockning för de som vill fylla sina förråd. Svamparna lockar också i skog och mark. Och i havet finns fångster för de som gillar den delen. Och ännu någon vecka kan man ta ett uppfriskande dopp i det salta vattnet.

I det offentliga livet återgår också verkligheten till det normala, dvs att konflikterna i olika avseenden är medias huvudintresse. Den nye engelske premiärministern, Boris Johnson, är övertygad om att han har lösningen på Brexit-soppan. Den 31.10 skall det gamla avtalet med EU vara överspelat, med eller utan nytt avtal. Han spelar ett mycket högt spel med det engelska folket som gisslan.

Och Mussolini-kopian i Washington fortsätter på sitt bisarra sätt att styra dagordningen dit han vill, för närvarande genom sitt utspel om köp av Grönland. Enligt honom inte märkligare än en lite större fastighetsaffär. Ett bekvämt sätt att vända medias fokus bort från USA-s interna problem med skjutningar och handelskrig,  Han kanske borde lagt ett bud på köp av Kina, som en lösning på handelskriget??

Satiriska svaret till Trump: Grönland vill köpa USA


Demonstrationerna i HongKong har visat sig ha ett stort folkligt stöd. Paraplyerna som används som symbol har fyllt gatorna i fredlig marsch, och polisen har insett att den mängden människor kan man inte utan vidare köra över. Världen väntar med spänning på slutet av den konflikten. Kinas ledarskap har hotat, men ännu valt att infiltrera och vänta. Samtidigt som ledande personer som visat stöd för demonstrationerna mister sina poster och ersätts av sådana som förstår att dansa efter den kinesiska pipan.

Och i vårt lilla land i norr fördjupas problembilderna för den välfärd som varit landets kännetecken i årtionden. Rekryteringen till tjänster i skola, vård och omsorg räcker inte för att fylla luckorna av de som slutar av olika skäl. Rättssäkerheten hotas av ökande våld, och behovet av att förstärka polisen med kommunala “ordningsvakter”, väcks nu också politiskt.

Det trygga lilla landet i norr har sina egna växande problem.

2019.08.22

Jarl S

Inga kommentarer: