lördag, augusti 17, 2019

Dekadens

Augusti månad närmar sig sitt slut, den sista sommarmånaden. Blåst och regn är dagens tecken, också det en förebådan om höst. Men än var vattnet med sina +20 grader varmare än luften vid gårdagens bad i det salta havet.

Det politiska ledarskapen börjar visa sig efter sommarens vila. Statsminister Löfven angriper i sitt hösttal de som finansierar droghandeln, och därmed en väsentlig del av kriminalitet och skjutningar. Det är de välbeställda kommunerna i storstaden som utpekas. Där finns pengarna och där finns dekadensen, det som också kallas moraliskt förfall. Säkert har han den uppfattningen efter samtal med de kriminalare som arbetar med frågan. Follow the money, skrev undertecknad i bloggen tidigare i sommar. Intressant att notera att ledarskapet nu också börjar intressera sig för frågan.


Och i det stora landet i väster pågår nu primärvalen för fullt. I det republikanska partiet sitter Donald Trump tämligen säker. I det demokratiska är de som vill utmana så många fler. Må debatterna bi bra och fokusera på värnet om den konstitution landet levt efter, och som nu hotas av sönderfall givet den nuvarande presidentens ageranden.

Beslagtagandet av fartyg, det nya pirateriet går nu också in i nya faser och mycket står på spel. Att England nu väljer att frisläppa den tanker man hållit vid Gibraltar ett antal veckor,  tyder på att diplomatin vunnit över prestigen, och rimligen då också att den svenskägda men England flaggade Stenabåten släpps.
Det gillar nu inte Trump, och en begäran att hålla kvar fartyget har kommit från det hållet. Iran har hotat med att helt stänga Hormuzsundet, vilket är liktydigt med en krigsförklaring gentemot de länder som är beroende av transporterna in-och ut ur sina hamnar. Mellanösterna borde ha fått nog av alla sina krig i Syrien, Irak, Afghanistan, Jemen och Kuwait.

Att Donald Trump vill provocera fram ytterligare ett krig i området, förtjänar varken världen eller de som direkt drabbas.

2018.08.17

Jarl S

Inga kommentarer: