tisdag, juli 30, 2019

Värmeböljans tid




Värmeböljan har lamslagit stora delar av landet, med sina temperaturer på eller över 30+ i hela landet. I norrbottniska Pajala hade man häromdagen svenskt rekord med +34 grader, nog är det anmärkningsvärt för en ort uppe vid norra polcirkeln.. Klimatförändringar eller inte, expertisen tycks i stort vara överens om att de har skett och sker. Andra föredrar att sopa problemet under mattan i den egna övertygelsen att det i vart fall inte är skapat av mänskligheten?

För de som kan söks svalkan gärna på havet eller i dess närhet. Den danska ön Läsö är i det sammanhanget ett populärt mål för de som har modet att lämna kusten för det öppna havet. I hamnen var det fullt med båtar när undertecknad med besättning anlände för någon dag sedan. Att hitta en plats att förtöja på förutsätter god vilja hos många. Båtar förtöjer utanpå varandra, alternativet för de som inte lyckas, är ankring i det öppna havet utanför hamnen.
På den söderhavs lika sandstranden  utanför hamnpiren badas det friskt, på området ovan hamnen finns en lekpark för barn och på kajområdet finns gott om grillplatser, vilka användes flitigt i det medelhavs likt varma vädret. Och båtarnas nationsflaggor från många länder visar på besökarnas härkomst. Restaurangerna liksom service i övrigt har också sitt “högtryck”, innan så småningom höst och vinter förvandlar ön till dansk glesbygd igen.

Och i den stora världen uttalar sig före detta talmannen i USA-s kongress, Boehner om sin tid i ämbetet. Med Tea-partyrörelsen kom ett helt nytt klientel in i den amerikanska politikens finrum. De flesta människor som finns där är mycket fina personer, men nazismen har också sina företrädare i det amerikanska ledarskapets finrum, enligt honom.

Och i HongKong fördjupas krisen i och med Kinas allt mer tydliga intresse av att styra utvecklingen. Den kinesiska drakens behov av makt och herravälde kan komma att bli en traumatisk upplevelse under den kommande hösten.



2019.07.30

Jarl S

Inga kommentarer: