söndag, mars 31, 2019

Land skall med lag byggas


Första dagen med sommartid börjar med kylig vind, men en sol som bådar en fin dag. Och blotta tanken att vi nu går mot ljusare och varmare tider känns nog skön för de flesta. Samtidigt finns så mycket att reflektera över i vår outgrundliga värld av balansgång mellan det rätta och det orätta.

Som nu detta att delar av det svenska, och förment rättfärdiga och rättänkande banksystemet helt plötsligt visat sig vara en viktig länk i grov internationell brottslighet. Och de ansvariga gör sitt bästa för att undanhålla bevis på detta, istället för att bidra till klargöranden. Först när polismyndigheten ingriper på ett sätt som inte kan stoppas, utses lämplig syndabock, i det här fallet en verkställande direktör som får drygt 20 miljoner i avgångsvederlag, eller kanske vi skall kalla det muta,  för att i tysthet dra sig tillbaka.

För problemet är naturligtvis långt större än kopplat till en enskild person. Agerandet har varit en styrelsefråga, och ansvaret ligger på den nivån. Att styrelsen gjort sitt bästa för att förhindra att ekobrottsmyndigheten skulle få tillgång till de dokument och undersökningar som bekräftar de kriminella kopplingarna, komprometterar den och borde innebära styrelsens avgång i sin helhet.


Tyvärr lever vi också i en demokrati i ett klimat där åtgärder vägs på guldfat. Rätten och dess tolkning följer inte alltid lag och regel, den anpassas efter vem och vilka som berörs av lag tolkningarna. Så får man se den rikliga belöning som en VD ges, som överskrider både bankens egna regler och svensk och internationell lagstiftning. Den vanlige medborgaren kan bestraffas hårt för obetalda parkeringsavgifter, men kommer den nu avsatte VD-n, eller för den delen den minst lika mycket belastade styrelsen att få något straff överhuvudtaget, för sina kriminella handlingar? Eller blir miljonernas mångfald i form av belöningar istället resultatet?


Land skall med lag byggas heter det, men kan också med grova lagbrott söndras. Att ledande svenska och internationellt stora banker gör sig till redskap för grov internationell kriminalitet, är i det avseendet mer än en spik i demokratins kista.

2019.03.31

Jarl S

Inga kommentarer: