måndag, mars 11, 2019

Macron i media


Strålande vacker denna tidiga marsmorgon. Efter en frostig natt, en värmande sol och inte ett moln på himlen. Veckoslutet har bjudit på fin skidåkning från Holmenkollen och Östersund. Egna minnen från en vinter som medlem i Norske Skifremmedet, och de många och krävande träningspassen på Frognerseteren, det område som skidtävlingarna omfattar. Och TV har bjudit på en mycket tänkvärd och välgjord tolkning av Victor Hugos “Les Miserables”. Kampen mellan det onda och det goda, en aldrig sinande kamp.

Ute i vår stora omvärld har den franske presidenten Emmanuel Macron i en omfattande artikel i ledande media världen runt, tydliggjort sin syn på EU-s roll i vår oroliga tid. Med de synsätt han redogjort för, vill han av allt att döma nu också ta ett eget ansvar för unionen, i någon mån också axla den dominerande roll som den Angela Merkel så väl förvaltat under sina många år i unionen.


Macron lyfter fram de hot mot EU-s sammanhållning som nationalistiska rörelser i olika länder utgör, och som BREXIT blivit en symbol för. Påminnelsen om varför kol-och stålunionen, EU-s vagga skapades, är viktig i en tid av ökad historielöshet hos nya generationer medborgare. Och nationalismen i sina mer utvecklade former, bygger på intolerans och ökade klyftor mellan människor och nationer. Grunden för alla krig, alla krigs moder.


EU behöver den debatt Macron lyft inför de kommande EU-valen i maj. Partier i olika länder med nationalistiska synsätt har tidigare inte deltagit i EU-valen eftersom man sett EU som en politisk motpol mot den egna ideologin, De partierna mobiliserar nu för att i valet vara med och med målsättningen att också få så stort inflytande i EU som möjligt. Hur det inflytandet i så fall skall användas, och med vilka syften återstår att se.Givet de partiernas agenda, så kommer det inte att gynna den fredsrörelse som är EU-s absoluta grundbult.

Macrons artikel har applåderats av många kloka person, liksom den ratas av de som inte vill se ett starkt och liberalt drivet ledarskap i den europeiska Unionen. Nu prövas sammanhållningen i unionen mer än någon gång sedan den skapades.



2019.03.11

Jarl S

Inga kommentarer: