torsdag, mars 21, 2019

New Zeeland i fokus


Nya Zeeland, vackra öar och ett samhälle och en natur som mycket liknar de nordiska länderna i styre och synsätt. Demokrati och välfärd, fredligt och fridfullt. Besöken där har lämnat mycket positiva minnen,inte minst av sydöns fina centrum Christchurch. Men också dit hittar extremismen. Dödsskjutningarna vid fredagsbönen i moskeerna den 15.3, med sina minst 50 dödsoffer, blev en påminnelse om den galenskap som är en del av vår tid. En händelse som inte landets egna befolkning orsakat, utan en inrest terrorist bär ansvaret för.

I skuggan av den islamistiska terror som IS i mellanöstern varit och är exempel på, växer också den militanta extremismen på den yttersta högerkanten. Av många säkerhetstjänster är det ett hot som i sig är lika viktigt att bevaka som något annat. Att det våldet kan utlösas plötsligt och utan förvarning är del av dess signum. Breivik i Norge för några år sedan, Nya Zeeland häromdagen, de återkommande skjutningarna i USA med ofta rasistiska motiv. Och i flaggparader går nu extremismen fram på ett sätt som har sina rötter i fascismens 1930-tal.


I fallet Nya Zeeland har politiken handlat snabbt och resolut, och förtjänar stort beröm för det. Automatvapen förbjuds med omedelbar verkan, både att säljas och inneha. Förövaren av dödsskjutningarna hade köpt sina vapen helt lagligt innan dådet. Nu ansluter sig Nya Zeeland till samma lagar som också gäller i Australien. När skall USA förstå värdet av att också göra så?

Och i propagandans namn gör nu den turkiska presidenten Erdogan, sitt bästa för att smutskasta den västliga världen inför de kommande valen i Turkiet. Han gör sig till tolk för en alldeles egen extrem syn på händelserna, där den västliga världen i sin helhet bär ansvaret för det en enskild terrorist orsakat. Erdogans slogan i sin uppblåsta retorik är att turkarna kan bara lita till sig själva.

Så blir den ena extremismen bränsle till den andra.



2019.03.21

Jarl S

Inga kommentarer: