torsdag, mars 07, 2019

I Mammons tjänst


Mulen är morgonen över landets västra kust, och duggregnet faller som tårar över de som rör sig på väg till dagens aktualiteter. Ännu en dag skall fyllas med nya händelser, några av dem återkommande i medias nyhetsrapporteringar innan dagen är slut. Nu till något som varit återkommande på senare tid, nämligen rubricerat.

I tidernas begynnelse var bytesekonomin det avgörande för samverkan mellan människor i olika avseenden. Så småningom kom guld och ädla metaller att bli värdemätare i handel mellan nationer tillsammans med varor av särskilt värde. I vår moderna tid har de medlen bytts ut mot papperspengar, och i allt större utsträckning digitala pengar vi aldrig håller i handen. De förmedlas som tryck på tangenten i våra digitala system.

Det personliga har ersatts med det opersonliga i penning hanteringen, och girigheten har i stor utsträckning ersatt hederligheten i synen på rätten till de grötfat i symbolisk bemärkelse som pengarna utgör.


Ledande i den utvecklingen har det som kallas banker varit, och är så fortfarande. Där hanteras pengarna i allt mer anonyma kedjor av händelser, och givet att hanteringen av de kedjorna skapar nya rikedomar också för de banker som hanterar verksamheten, blir lockelsen att ta del av rikedomarna, långt större än rädslan för att utpekas som del i en kriminell verksamhet.

Ungefär så kan nog i korthet beskrivas den verklighet som ligger bakom att stora banker som Danske Bank, Nordea och Swedbank nu visat sig vara ledande organ i Mammons tjänst när det gäller att tvätta kriminella pengar med ryskt, och säkert också annat, ursprung.

Det är ljusår mellan de små lokala sparbanker som är exempelvis Swedbanks ursprung, och bildades som ett stöd för de lokala företagandet på sina orter, och det multinationella företag som numera gärna hävdar sin lokala förankring, men i realiteten visat sig stå till det internationella kapitalets tjänst, även när det uppträder i sin mest ljusskygga form.

De avslöjanden som kommit på senare tid är säkert bara en droppe i havet av de kriminella aktiviteter som är del av det internationellt bankväsendet. De är ändå mycket viktiga i en värld där de ekonomiska klyftorna ständigt ökar, och därmed hotet mot stabiliteten i de politiska systemen i demokratisk mening.

2019.03.07

Jarl S

Inga kommentarer: