tisdag, mars 26, 2019

Rysk spegling


Vårdagjämningen är passerad, och dagarna blir nu allt längre. Det är ljust och vårblommorna har kommit. Den härligaste av årstider, den mellan påsk och midsommar är här. Den tid på året när livet i sina olika former återvänder och berikar djur och natur.

Dagens blogg skall med journalisten och filmaren Peter Pomerantsev skildra det Ryssland han ingående lärt känna. Ett Ryssland som gått från en haltande demokrati under Jeltsins 1990-tal, till ett ledarskap som kännetecknas av kleptokrati och maffia styre. Allt under en intet betydande täckmantel av demokratiska val, och en i internationell mening urvattnad rättsapparat styrd av partiet i alla frågor av egentlig betydelse.

Pomerantsev som har ryska rötter, men uppvuxen i England, flyttade till sitt gamla hemland under frihetsfasen, när personer med erfarenheter från de västliga länderna var varmt välkomna att hjälpa till med byggandet av demokrati i landet. Den strävan fick ett bryskt slut när de ryska säkerhetstjänsterna med Putin som frontfigur, tog över ledningen i landet.

Snabbt påbörjades ett övertagande av ledande media på olika områden. De stora företagen införlivades och de oligarker som inte anpassade sig till ordningen fängslades eller dog under mystiska omständigheter. Samma öde mötte oppositionella som fick alltför mycket uppmärksamhet. Journalister på kritiska Novaja Gazeta har mördats, likaså oppositionella politiker som Boris Nemtsov, eller avhoppade FSB-män som visste för mycket som Alex Litvinenko. De ryska mördar patrullerna känner i så måtto inga gränser.

Parallellt med detta fick de oligarker som förstod budskapet veta priset för att få regimens skydd och stöd. Pengar i miljardklassen som skulle skickas till säkra konton i väst, där de kan spenderas av regimens ledarskap i olika avseenden. På det sättet har också London blivit det nya “little Moscow”,delar av stadens centrum är förvandlade till ryska enklaver med hjälp av de oerhörda tillgångar som försvunnit ut ur Ryssland. Kapitalstarka ryssar som flyttat till London, deras barn går i “fina” engelska skolor medan männen i familjerna pendlar mellan London och Moskva med hjälp av de 8 dagliga flygen mellan städerna. Brexit omröstningen i England skall ses mot också den bakgrunden. Rädslan för utvecklingen är kanske inte omotiverad?

Magnitsky-skandalen är i det avseendet det mest kända, en plundring av en amerikansk fond på 250 miljoner dollar, som nu visat sig ha skett till stor del med hjälp av banker i väst, Swedbank,Danske Bank och Nordea bland dem. Och den hederliga advokat, Magnitsky som kom skurkarna på spåren och vägrade att underkasta sig regimens krav, kastades i fängelse där han plågad av vanvård och tortyr avled.

Kriminalitetens pengar är tydligen viktigare för de bankerna än de värdegrunder man anser sig följa.

Under ett par årtionden har nu de ryska ledningarna haft fri och full tillgång till västvärldens olika arenor. Givet utvecklingen i Ryssland, börjar nu en tillnyktring i väst som har likheter med synen på Tyskland under tidigt 1930-tal. Det militära hotet ökar över tid, samtidigt som det ryska Cyberkriget nu är en realitet. Rättssäkerheten i Ryssland är inget man kan räkna med längre, den villkoras helt den politiska ledningens agenda.

Pomerantsevs bok borde läsas av alla de som har intresse för utvecklingen öst, en utveckling som alltid haft betydelse för oss som grannstater.



2019.03.26

Jarl S


Inga kommentarer: